Nagyvilág

Izraeli-kínai tárgyalás Iránról

Az iráni atomprogrammal szembeni határozott fellépésre kérte Kínát Ehud Olmert izraeli miniszterelnök Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel folytatott tárgyalásán.

Az izraeli kormányfő az iráni atomprogram ügyében körbejárja a Biztonsági Tanács vétójoggal bíró állandó tagállamait, ennek keretében utazott el Pekingbe is. „Várakozáson felül kielégítő” volt Huval tartott eszmecseréje – mondta újságíróknak, amikor háromnapos vizitje után már távozóban volt a kínai fővárosból. „Kínai részről egyértelműen leszögezték: ellenzik, hogy Irán atombombákra tegyen szert” – tette hozzá, de további részleteket nem árult el.

Munkatársai névtelenül elmondták nyugati tudósítóknak: a kormányfő dicsérte Kína „erélyes magatartását”, amelyet az iráni nukleáris törekvések ügyében tanúsít. Ugyanakkor Olmert hangsúlyozta Hu előtt, hogy az eddigieknél szigorúbb gazdasági szankciókra lehet szükség, ha Teherán továbbra sem állítja le urándúsítási programját. A félhivatalos kínai CNS hírügynökség szerint Hu hangsúlyozta izraeli vendége előtt, hogy párbeszéd útján kellene megoldani a Közel-Kelet problémáit. Fel is ajánlotta mindjárt, hogy Kína – úgy is mint a BT állandó tagja – közreműködik az útiterv néven ismert közel-keleti rendezési terv „újjáélesztésében”.

A BT-ben vétójoggal bíró Kína, csakúgy mint Oroszország, többször is hangoztatta, hogy előnyben részesíti a Teheránnal folytatandó tárgyalásokat, és amennyire lehet kerülni szeretné a szankciók alkalmazását. Ez szembeállítja Pekinget és Moszkvát Washingtonnal és a nyugat-európai államokkal, mert az orosz és a kínai vonakodás „felvizezte” a Nyugat által javasolt szankciós BT-határozatot; a december 23-án egyhangúlag elfogadott 1737-es számú BT-határozat jóval enyhébb, mint amilyet a Nyugat szeretett volna.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a rohamléptekkel bővülő kínai gazdaság olthatatlan energiaszomja bizonyos mértékig függővé teszi a kelet-ázsiai országot energiaszállítóitól. Iráni olaj teszi ki Kína kőolaj-behozatalának 12 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik