Nagyvilág

150 fős tálib csapattal végzett a NATO

A megközelítőleg 150 fős tálib csapat a pakisztáni határon tört be Afganisztánba, mielőtt megsemmisítették őket a NATO-erők.

A NATO közleménye szerint az összecsapások azután törtek ki, hogy lázadó fegyveresek két nagy csoportja átlépte a pakisztáni–afgán határt Paktika tartományban, Barmal megyében. A szövetséges erők tüzérséggel és légi csapásokkal sújtottak le rájuk.

A lázadók veszteségeiről eltérő adatok láttak napvilágot. A NATO által közölt 150-nel szemben az afgán hadsereg egyik regionális parancsnoka szerint több mint 50-re, míg az afgán védelmi minisztérium szerint 80-ra tehető az elesett tálibok száma. Ez utóbbi szóvivője beszámolt arról is, hogy megsebesítettek és elfogtak egy pakisztáni harcost, továbbá rakétagránát-kilövőket és gépfegyvereket is lefoglaltak.

A tálibok tavaly újult erővel folytatták támadásaikat a kabuli kormányerők a NATO vezette koalíció katonái ellen. A afganisztáni nemzetközi biztonsági erők legutóbb decemberben vezettek a déli Hilmend tartományban nagyobb offenzívát a lázadók ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik