Nagyvilág

Tűzszünet Szudánban

A szudáni kormány és a dárfúri lázadók megállapodtak abban, hogy hatvan napos tűzszünetet kötnek, és nemzetközi védnökség alatt békekonferenciát tartanak az afrikai ország nyugati körzetében dúló erőszak megállításának érdekébe.

Bill Richardson, Új-Mexikó állam kormányzója közölte, hogy Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök beleegyezett a békefolyamat elindításába, és két havi tiltás után ismét engedélyezi külföldi újságíróknak Dárfúr tartomány felkeresését, valamint eltörli a segélymunkásoknak kiutazási vízum beszerzését előíró rendelkezést.

A kormányzó, aki találkozott Besir elnökkel és a dárfúri lázadók vezetőivel is, közölte, hogy az Afrikai Egységszervezet és az ENSZ védnöksége alatt legkésőbb március 15-ig békekonferenciát hívnak össze a legmagasabb szinten. A tűzszünetet, amely megkezdésének időpontját a két említett nemzetközi szervezet jelöli ki, a szudáni kormány és a lázadók is elfogadták.

A Szudán nyugati részén lévő Dárfúr tartományban több mint 200 ezer ember vesztette életét a helyi fekete földműves népesség és a kartúmi kormány által is támogatott nomád arab milíciák polgárháborújának harci cselekményeiben, valamint a háborúskodással együtt járó éhezésben, járványok következtében. Két és fél millióan menekültek el térségbeli lakóhelyükről a konfliktus 2003-as kirobbanása óta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006. augusztus 31-én elfogadott határozatában rendelkezett arról, hogy a nem kellően finanszírozott és felszerelt afrikai uniós egységeket, amelyek nem voltak képesek megfékezni az erőszakot, ENSZ-kéksisakosok – 22,5 ezer békefenntartó – váltsák fel Dárfúrban. Kartúm ehhez nem járult hozzá, mert szerinte ez sértené afrikai ország szuverenitását. Richardson azonban rugalmasságot tapasztalt Besir elnöknél, aki immár megengedné, hogy nem harcoló, hanem technikai ENSZ-egységek részt vegyenek a békefenntartásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik