Külföld

Tűzszünet Szudánban

admin
admin

2007. 01. 10. 19:10

A szudáni kormány és a dárfúri lázadók megállapodtak abban, hogy hatvan napos tűzszünetet kötnek, és nemzetközi védnökség alatt békekonferenciát tartanak az afrikai ország nyugati körzetében dúló erőszak megállításának érdekébe.

Bill Richardson, Új-Mexikó állam kormányzója közölte, hogy Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök beleegyezett a békefolyamat elindításába, és két havi tiltás után ismét engedélyezi külföldi újságíróknak Dárfúr tartomány felkeresését, valamint eltörli a segélymunkásoknak kiutazási vízum beszerzését előíró rendelkezést.

A kormányzó, aki találkozott Besir elnökkel és a dárfúri lázadók vezetőivel is, közölte, hogy az Afrikai Egységszervezet és az ENSZ védnöksége alatt legkésőbb március 15-ig békekonferenciát hívnak össze a legmagasabb szinten. A tűzszünetet, amely megkezdésének időpontját a két említett nemzetközi szervezet jelöli ki, a szudáni kormány és a lázadók is elfogadták.

A Szudán nyugati részén lévő Dárfúr tartományban több mint 200 ezer ember vesztette életét a helyi fekete földműves népesség és a kartúmi kormány által is támogatott nomád arab milíciák polgárháborújának harci cselekményeiben, valamint a háborúskodással együtt járó éhezésben, járványok következtében. Két és fél millióan menekültek el térségbeli lakóhelyükről a konfliktus 2003-as kirobbanása óta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006. augusztus 31-én elfogadott határozatában rendelkezett arról, hogy a nem kellően finanszírozott és felszerelt afrikai uniós egységeket, amelyek nem voltak képesek megfékezni az erőszakot, ENSZ-kéksisakosok – 22,5 ezer békefenntartó – váltsák fel Dárfúrban. Kartúm ehhez nem járult hozzá, mert szerinte ez sértené afrikai ország szuverenitását. Richardson azonban rugalmasságot tapasztalt Besir elnöknél, aki immár megengedné, hogy nem harcoló, hanem technikai ENSZ-egységek részt vegyenek a békefenntartásban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.