Nagyvilág

Szomália: Etiópia ki, amerikai bombázók be

Miután a kormányerők oldalán kiszorították a fővárosból az iszlámista hadsereget, kivonulnak Szomáliából az etióp kormány csapatai, mely rövid távon biztosan megnyugtatja a kedélyeket a külföldi beavatkozást igencsak sérelmező lakosság körében. Az USA eközben tovább bombázza a vélt al-Kaida bázisokat.

Az etiópiai kormány befejezte szomáliai küldetését, és felszámolta a terrorcsoportok jelentette veszélyt szomszédjánál, Szomáliában – közölte szerdán Berhan Hailu etióp tájékoztatási miniszter. Az etióp hadsereg decemberben az átmeneti szomáliai kormány hadseregével együtt vette fel a küzdelmet az iszlámista fegyveresek ellen. A politikus kijelentette: országa teljes mértékben teljesítette feladatát, megszüntette a veszélyt, amely a terrorcsoportok részéről fenyegette Etiópiát.

“Az átmeneti szomáliai kormány immár képes egyedül is kormányozni az országot. Etiópia erőfeszítései, hogy megvédje szuverenitását, fényes győzelemmel végződött, és a terrorcsoportokat minden területről elűzték. Nem maradt már olyan erő, amely fenyegetné Etiópiát” – mondta a miniszter. Hozzátette ugyanakkor, hogy “néhány iszlámista vezető” még szétszóródott Szomáliában.

Nem örültek nekik

Az etióp miniszter nyugalmat és békét jósló magabiztos kijelentéseinek némileg ellentmondanak a Szomáliából érkező hírek. Nem kizárt, hogy az etióp hadsereg kivonulása nyugalmat hoz az ország számára, de a kivonulás, illetve az etióp segítség hiánya könnyen visszaüthet az iszlámisták elleni esetleges további összecsapásokban.

Miután ugyanis a kormányerőknek az etióp hadsereg segítségével sikerült a fővárosból kiszorítani egészen a kenyai határig az iszlámista hadsereget, egyre jelentősebb méreteket öltött az etióp hadsereg jelenlétét bírálók elégedetlensége. A fővárosban szombaton Etiópia-ellenes tüntetők százai köveket hajigáltak, gumiabroncsokat égettek és a Le Etiópiával! jelszót skandálták. Etióp katonák a levegőbe leadott lövésekkel oszlatták szét a tömeget, s vasárnap kormánykatonák járőröztek a fővárosban, hogy elejét vegyék újabb erőszakos demonstrációknak.

A heves tüntetések nyomán a kelet-afrikai ország védelmi minisztere a hétvégén bejelentette a fegyveres milíciák kötelező leszerelésének bizonytalan időre való elhalasztását. A kérdés az, hogy az elégedetlenség fókuszában álló Etiópia kivonulása után, akarja-e használni ezeket a fegyvereket az iszlámisták megtizedelt hadserege.

Nincs erőszakos lefegyverzés

Tény, hogy azóta Ali Mohamed Gedi szomáliai ideiglenes kormányfő dekrétumot adott ki, amelyben felszólítja az ország valamennyi fegyveres milíciáját: jelentkezzenek a kormányerők katonai és rendőri kiképző táboraiban – közölte szerdán a mogadishui kormány szóvivője. A szóvivő szerint azoknak, akik “nem felelnek meg a biztonsági erők igényeinek”, más területen való képzést ajánlanak fel.


Szomáliában, ahol 1991 óta polgárháború folyik, nagyon sokan viselnek fegyvert, szolgálataikat a legkülönbözőbb körök veszik igénybe a klánfőnököktől a kereskedőkig. A kormány, miután elűzte Mogadishuból az iszlám bíróságok milíciáit, igyekszik a fegyveres csoportokat a stabilitás érdekében leszerelni, mindenekelőtt a fővárosban. Ugyanakkor a hatóságok egyelőre lemondtak az erőszakos lefegyverzés tervéről.


Az USA tovább támad

Az etióp kivonulás bejelentésével egy időben amerikai légierő újabb támadást hajtott végre szerdán az Szomália déli része ellen – közölte egy szomáliai kormányilletékes, nem bocsátkozva részletekbe. Az amerikai légierő már hajtott végre hasonló támadást a terület ellen, az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló iszlám harcosok jelenlétével indokolva az akciót.

A hétfői támadás eredményeként meghalt az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen 1998-ban elkövetett merényletek egyik körözött tettese – közölte a szomáliai államfő kabinetfőnöke. Abdirizak Hassan szerdán elmondta, hogy az amerikaiaktól kapott tájékoztatás szerint a támadásban meghalt Fazul Abdullah Mohammed. Azt egyelőre nem tudni, hogy társa, Abu Talha asz-Szudáni, akit bombaszakértőnek tartanak, és egy másik gyanúsított, Száleh Ali Száleh Nabhán is meghalt-e.

A kabinetfőnök hozzátette: az átmeneti szomáliai kormány helyi hírszerzői jelentésekből értesült arról, hogy az iszlámisták egyik vezetője, Abdirahman Janaqow is meghalt az amerikai légitámadásban

Szárazföldi csapatok is?

A szomáliai kormányfő-helyettes mindezt nem tartja elegendőnek és a különleges amerikai erők szárazföldi bevetését szeretné hazájában. Hussein Aidid egy szerdai nyilatkozatában hangoztatta: ez az egyetlen mód arra, hogy megöljék vagy elfogják a többi al-Kaidás terroristát. Az amerikaiaknak meg van a szakértelmük és a megfelelő felszerelésük, hogy elfogják ezeket az embereket. Hozzátette, hogy hőkereső és más különleges berendezésekre van szükség, ami nincs a szomáliai hadseregnek.

Az amerikaiak képesek erre a feladatra, és bár a szárazföldön még nem tevékenykednek, csupán idő kérdése, hogy ez is megtörténjen – mondta a szomáliai miniszterelnök-helyettes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik