Nagyvilág

Továbbra is magas a politikai foglyok száma Kubában

Kubában továbbra is igen rosszul érvényesülnek az emberi jogok, noha a politikai foglyok száma Raúl Castro ideiglenes államfő uralma alatt mintegy ötvennel csökkent - jelentette a CCDHRN kubai emberjogi szervezet kedden.

A politikai foglyok száma a 2005 végi 333-ról 2006 végére 283-ra csökkent, de folytatódik az a politika, amit még Fidel Castro elnök jelölt ki ezen a területen, és a rövid távú előrejelzések pesszimisták – kommentálta az évi összefoglaló jelentést Elizardo Sánchez, a szervezet szóvivője.

Az elnök betegsége idején az országot ideiglenesen irányító vezetők “nem tettek semmit az alapvető jogok javulásáért, a helyzet negatív értelemben stabil, sőt romolhat is” – vélik a jelentés összeállítói. A kubai kormány közel háromszáz embert tart fogva politikai okokból, ami a legmagasabb szám a nyugati féltekén, és a legmagasabbak között van a világon is ezer lakosra kivetítve” – hangzik a jelentés.

A CCDHRN szerint változóban vannak az elnyomás módszerei: a hosszú börtönbüntetések helyett rövidebb elzárásokkal büntetnek, de használják a kihallgatások, fenyegetések és másféle zaklatások módszerét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik