Nagyvilág

Az olasz elnök támogatja Törökország EU-tagságát

Pozitívan nyilatkozott Törökország európai uniós csatlakozásáról Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök azt követően, hogy kedden megbeszélést folytatott török kollégájával, Ahmet Necdet Sezerrel Rómában.

Giorgio Napolitano a tárgyalások után úgy fogalmazott, Róma “meggyőződéssel támogatja” a Törökország és az Európai Unió közötti közeledés folyamatát. Olaszország bizonyos abban, hogy Ankara EU-csatlakozása jelentősen hozzájárul a jogállamiság, az alapvető szabadságjogok és az egyén tiszteletben tartásán alapuló demokrácia közös térségének kibővüléséhez és megerősítéséhez.

Az Olaszországban állami látogatáson tartózkodó török államfő szerdán folytat majd megbeszéléseket Romano Prodi olasz kormányfővel. Prodi, csakúgy mint elődje, Silvio Berlusconi támogatja Törökország csatlakozási törekvéseit.

Alessandra Mussolini, a szélsőjobboldali Szociális Alternatíva alapítója, az Európai Parlament képviselője bírálta a köztársasági elnököt, hangsúlyozva, hogy nem minden olasz és nem minden politikai párt áll ki a török EU-csatlakozás mellett. Kijelentette, az államfőnek úgy kellett volna fogalmaznia, hogy “majdnem egész Olaszország” támogatja Törökország uniós tagságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik