Nagyvilág

Ismét kormányalakítással próbálkoznak a csehek

Vaclav Klaus cseh elnök kedden kinevezte a Mirek Topolánek vezette új kormányt, amelynek a szakértők szerint nincs sok esélye, hogy túlélje az egy hónap múlva esedékes bizalmi szavazást.

A 18 tagú, hárompárti koalíciós kabinetnek kilenc polgári demokrata, öt kereszténydemokrata és négy zöld minisztere van. Három tárca élén nő áll. A Polgári Demokratikus Párt (ODS), a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), valamint a Zöldek Pártja (SZ) alkotta koalíciónak viszont együttesen csak 100 mandátuma van a 200 tagú alsóházban, így egyelőre nagyon bizonytalan, hogyan tudja majd megszerezni a testület bizalmát.

A miniszterelnöknek a kabinet hivatalos kinevezése után most egy hónapja van arra, hogy a parlament elé terjessze programját, és bizalmat kérjen tőle kormánya számára. Az ellenzéki szociáldemokraták (CSSD) és a kommunisták azt állítják, hogy nem fogják támogatni, sem megtűrni a második Topolánek-kormányt. A prágai média és a helyi megfigyelők többsége azon a véleményen van, hogy akár megkapja a bizalmat a kormány, akár nem, helyzete nagyon ingatag és gyönge lesz.

Nincsenek „konstruktív” átszavazók

A júniusi választáson győztes polgári demokraták elnökének első kisebbségi kormánya október elején nem kapta meg a parlament bizalmát és megbukott. Többségi várakozás, hogy ez a sors vár a második Topolánek-kormányra is. A miniszterelnök vasárnap azt mondta: ha nem sikerül megállapodnia a CSSD-vel a kormány támogatásáról vagy legalábbis megtűréséről, akkor megpróbálja meggyőzni az egyes “konstruktív” szociáldemokrata képviselőket.

A média szerint azonban jelenleg ilyen “konstruktív” képviselő nincs a láthatáron. Topolánek elképzelését Klaus is bírálta és “korrupciógyanúsnak” minősítette. A kormányfő ezt visszautasította.

Megosztó kormánytagok

Éles viták tárgya a kormány személyi összetétele is. Klaus szemében az évtizedekig nyugati emigrációban élt Karel Schwarzenberg külügyminiszter a szálka, mert úgy véli, hogy az nem fogja tudni következetesen védeni Csehország érdekeit. A baloldalnak Dana Kuchtová oktatásügyi miniszter ellen vannak kifogásai. A zöldek alelnöke ugyanis alapítója és aktivistája a Temelíni Atomerőmű bezárását követelő Dél-csehországi Anyák mozgalomnak, amelyet egyes körök “osztrák zsoldban” álló csehellenes szervezkedésnek tartanak. A polgári demokraták egy része pedig azért bírálja nyíltan Topoláneket, mert a pénzügyminiszteri posztot átengedte Miroslav Kalousek, kereszténydemokrata politikusnak.

A belügyminiszter továbbra is Ivan Langer, az ODS alelnöke lesz. Vlasta Parkanová, kereszténydemokrata politikus személyében első ízben került nő a cseh védelmi tárca élére. A befolyásos helyi fejlesztési tárcát Jirí Cunek, a KDU-CSL elnöke vezeti. A polgári demokraták egy része ezt is hibának minősítette.

Húzódik a kormányválság

Csehországnak immár több mint hét hónapja nincs stabil kormánya. Az elhúzódó kormányalakítás annak következménye, hogy a júniusi képviselő-választáson a baloldal és a jobboldal egyaránt 100-100 mandátumot szerzett, így a 200 tagú parlamenti alsóházban egyik félnek sincs többsége.

A cseh alkotmány három kormányalakítási kísérletet tesz lehetővé. Ha ezek kudarccal végződnek, az államfőnek fel kell oszlatnia a parlamentet, és új választást kell kiírnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik