Nagyvilág

Chávez gyorsítja a szocialista forradalmat

Hugo Chávez venezuelai elnök hatáskörének megnövelését kérte a kongresszustól, bejelentette több villamosenergia-ipari és a CANTV távközlési vállalat államosítását, valamint a nemzeti bank önállóságának megszüntetését.

Chávez, akit elsöprő győzelemmel választottak újra a múlt hónapban, szenvedélyes beszédben fejtette ki politikáját, új tápot adva az ellenzék vádjainak, amelyek szerint kubai típusú, központosított állam létrehozására törekszik. Az elnök bejelentette, hogy „forradalmi felhatalmazó törvényt” nyújt be a parlamentbe, amelynek segítségével rendeletekkel hozhat törvényeket a szocialista gazdasági csomagok elfogadtatására. A törvényt várhatóan elfogadja majd a kongresszus, amelyben az elnök hívei vannak többségben.

„Semmi vagy senki sem akadályozhat meg abban, hogy folytassuk a venezuelai szocializmus … a mi szocializmusunk irányvonalát” – jelentette ki az elnök a kormány eskütétele után Caracasban mondott beszédében. Chávez, aki 1999 óta van hivatalban, bejelentette, hogy államosítani fogja az ország legnagyobb távközlési vállalatát, a CANTV-t, valamint több villamosenergia-ipari céget.

Az új törvény lehetővé teszi majd az államfő részére, hogy véget vessen az Orinoco-medencében működő több kőolajipari vállalat feletti külföldi ellenőrzésnek. A jogszabály más gazdasági, szociális, biztonsági és védelmi kérdésekben is döntési joggal ruházza majd fel az elnököt. A központi bank nem lehet önálló, ez neoliberális tézis – szögezte le Hugo Chávez. Az elnök beszéde után a venezuelai részvények több mint egy százalékot estek.

Chávez beszédében idiótának nevezte és lemondásra szólította fel az Amerikai Államok Szervezete (OAS) főtitkárát. José Miguel Insulza korábban bírálta a venezuelai kormányt, amiért nem újította meg az ellenzéki hangvételű RCTV televízió működési engedélyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik