Nagyvilág

Az amerikaiak ellenzik az iraki csapaterősítést

Az amerikaiak közel fele (47 százalék) úgy látja, Egyesült Államok akkor sem jár sikerrel Irakban, ha még több katonát vezényelne oda.

A Gallup közvélemény-kutató intézet felmérésének a USA Today napilap keddi számában ismertetett adatai szerint az amerikaiak 61 százaléka (42 százalék élesen, 19 százalék mérsékelten) ellenzi, hogy újabb csapatokkal erősítsék meg az Irakban állomásozó amerikai haderőt. A megkérdezettek 36 százaléka támogatja (18 százalék nagyon erősen, 18 százalék pedig mérsékelten) újabb amerikai csapatok átvezénylését.

Miközben George Bush amerikai elnök várhatóan szerdán televíziós beszédben bejelenti, hogy további 20 ezer amerikai katonát küldenek Irakba, más közelmúltbeli felmérések is arról tanúskodnak, hogy ez a döntés ellentétes a közvélemény óhajával, illetve hogy az amerikaiak egyre borúlátóbban ítélik meg a konfliktus kimenetelét.

Az ABC televízió és a The Washingon Post napilap közvélemény-kutatásának tanúsága szerint az amerikaiak mindössze 17 százaléka helyesli az iraki csapaterősítést. A CBS televízió felmérése viszont jóval szorosabb arányt mutat: 48 százalék ellenében 45 százalék támogatja újabb katonák átvezénylését.

A USA Todayben közölt adatok szerint minden négy amerikaiból csupán egy gondolja úgy, hogy a csapaterősítés révén az Egyesült Államok sikerre jut Irakban. A megkérdezettek 80 százaléka úgy véli, hogy Irakban a helyzet rosszabb annál, mint amit Bush elnök elképzel. A CBS-nek a válaszadók 71 százaléka mondta azt, hogy az iraki konfliktus rosszul alakul.

Ami a háború irányítását illeti, az amerikaiak 53 százaléka Bush elnököt hibáztatja, 41-41 százalék pedig az iraki vezetést és Donald Rumsfeld volt amerikai védelmi minisztert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik