Nagyvilág

Megállapodtak a nagykoalícióról Ausztriában

Megállapodott egymással hétfőn az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) koalíciós kormányuk létrehozásáról. A koalíciós megállapodás értelmében 16 évre szállították le a választói korhatárt.

A megállapodás tényét Alfred Gusenbauer, az október 1-jei parlamenti választásokon győztes SPÖ vezetője jelentette be Bécsben Wolfgang Schüssel ügyvezető kancellárral együtt tartott sajtótájékoztatóján. A szociáldemokrata politikus szerint – aki néhány nap múlva átveszi a kormányfői tisztséget Schüsseltől – a két párt képviselői október 11-én kezdett kormánykoalíciós tárgyalásaikon 180 oldalas munkaprogramban állapodtak meg a következő 4 évre.


Hosszú út a megállapodásig

Hétfőn egyelőre nem ismertették az új kormány összetételét, amelyről mindössze annyit tudni, hogy a miniszterek száma valamivel kevesebb lesz, mint a Schüssel-kormányban. A tárcák várható elosztásával kapcsolatban még olyan értesülések is felbukkantak, hogy Wolfgang Schüssel pénzügyminiszteri posztot kap a Gusenbauer vezette kormányban. A két párt elnöksége kedden határoz a közös kormányprogramról. Az új kormány január 11-én teszi le a hivatali esküt, majd január közepén terjesztik a kormányprogramot a parlament elé.

Az október 1-jén tartott parlamenti választásokat a szociáldemokraták nyerték 1 százalékpontos előnnyel a néppártiak előtt. A voksolás eredményeként a 183 fős törvényhozásban 68 mandátumot szereztek a győztesek, míg Schüsselék 66-ot. A Zöldek (G) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 21-21, míg a Jörg Haider alapította Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) 7 képviselői helyet kapott. A törvényhozásban 94 mandátumos támogatottság kell az abszolút többséghez. A szociáldemokraták és a néppártiak frakciói együtt kényelmes többséget biztosítanak majd az új kabinetnek 134 mandátummal.

16 év lesz a választói korhatár

A koalíciós megállapodás alapján 16 évre szállítják le a választói korhatárt minden választáson, ami Gusenbauer szerint az ifjúság iránti bizalom komoly jeleként értendő. Új ösztönzőrendszert érvényesítenek a gyermekvállalási kedv növelésére, valamint átalakítják a szociális támogatások rendszerét is.

Gusenbauer hangsúlyozta, hogy az új kormány többletkiadásokkal számol elődjéhez képest, mindenekelőtt a növekedés, a foglalkoztatás és az oktatás súlyponti feladatainak az ellátásához. Sajtóértesülések szerint a Gusenbauer-kormány mintegy 1 milliárd euróval fogja növelni az ilyen célokra fordított összegeket.


Nehéz kompromisszumok


A koalíciós megállapodás részleteiről egyelőre annyit tudni, hogy azok kompromisszumok sorozatára épülnek. Így például továbbra is fennmarad a felsőoktatási tandíj, jóllehet annak eltörlése jelentős hangsúlyt kapott a szociáldemokraták választási programjában. Nem született döntés az Eurofighter repülőgépek beszerzéséről kötött szerződés felmondásáról sem, így az új védelmi miniszter feladata lesz, hogy megoldási módozatokat dolgozzon ki, jóllehet a szociáldemokraták még határozottan a szerződés felmondása mellett kardoskodtak a választási kampányban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik