Nagyvilág

92 jelöltet állítottak a kis magyar pártok Szerbiában

Néhány perccel a határidő lejárta, péntek éjfél előtt a két kis délvidéki, parlamenten kívüli magyar párt alkotta koalíció is benyújtotta képviselőjelölt-listáját a január 21-i szerbiai választásra.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) alkotta Magyar Összefogás Koalíció (MÖK) 92 jelöltet állított, akiknek az egyharmada nő. A MÖK 4179 támogató aláírást tudott gyűjteni, ami – kisebbséget képviselő politikai alakulatról lévén szó – elegendő volt a listaállításhoz. A szerb központi választási bizottság ugyanis az ősszel úgy döntött, hogy a kisebbségi pártok, szövetségek már háromezer támogató aláírással is indulhatnak a választáson. Megfigyelők szerint ez azért erősen aggályos, mert a hatályos törvények – amelyeket az alacsonyabb szintű bizottsági határozat nem biztos, hogy felülírhat – tízezer támogató aláíráshoz kötik a listaállítást.

Előfordulhat, hogy valaki a választás után megtámadja a könnyítés kihasználásával a törvényhozásba jutott pártok eredményeit, s akkor elkezdődik a Szerbiában gyakori törvénykezési huzavona, ex lex állapot. A szerb alkotmánybíróság ugyanis – amely dönthet a kérdésben – jelenleg megfelelő számú bíró hiányában működésképtelen, s mindaddig nem az is marad, amíg az új parlament meg nem választja hiányzó tagjait.

A jelöltlista benyújtása alkalmából újságíróknak nyilatkozva Páll Sándor, a VMDK elnöke reményét fejezte ki, hogy a MÖK megkapja a magyar választók többségének bizalmát. Ágoston András, a VMDP elnöke nagyon fontosnak mondta, hogy végre olyan magyar képviselők kerüljenek be a szerbiai parlamentbe, akik védelmezni fogják a magyar nemzeti közösség érdekeit Szerbiában. Közölte, a MÖK leendő képviselői szorgalmazni fogják a kisebbségi autonómiáról szóló törvény meghozatalát és azt, hogy a kisebbségek szavatolt helyeket kapjanak a szerbiai törvényhozásban.

A belgrádi parlamentben nem, de a vajdaságiban magát képviseltető, s parlamenti és kormányalelnököt is adó legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) december 5-én nyújtotta be választási listáját, amelyen 250 jelölt szerepel. A VMSZ – hogy eleve kivédjen minden későbbi támadást – több mint tizenegyezer támogató aláírást csatolt a listához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik