Nagyvilág

Választási reform készül Olaszországban

A kormány és az ellenzék összefogásával kialakított új választójogi reformot sürget az olasz köztársasági elnök, hogy "kormányozhatóbbá váljék" az ország.

Pénteki olasz lapjelentések szerint az államfő javasolja, hogy Romano Prodi kormányának tagjai dugják össze a fejüket ellenzéki képviselőkkel, és próbáljanak közös álláspontra jutni velük ez ügyben. A lapjelentések szerint kedvezőek az első reagálások.

A római kormánykoalíciók „hagyományosan” ingatagok, mert az olasz választójog a nagyszámú kis pártnak kedvez, tetemes befolyást biztosítva számukra az ország belpolitikai életében. Ebből a szétforgácsoltságból adódott, hogy hatvan kormányváltás volt Olaszországban a II. világháború óta. A kis pártok értelemszerűen ragaszkodnak a nekik kedvező választási rendszer fenntartásához.

Silvio Berlusconi előző miniszterelnök jobbközép kormánya már 2006 elején – néhány hónappal a parlamenti választások előtt – tett egy ilyen irányú reformlépést. Akkor heves ellenkezésekbe ütközött a kezdeményezés, de a tiltakozók nem annyira a változtatás tartalmát kifogásolták, mint inkább az időzítését, vagyis a parlamenti választásokhoz közeli időpontot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik