Nagyvilág

Palesztin megegyezés

A véres hatalmi harcba süppedt palesztin elnök és a kormányfő - Mahmúd Abbász és Iszmáil Haníje -egyetértésre jutott abban sürgősséggel megtartott pénteki találkozóján, hogy visszahívják az őket támogató fegyvereseket az utcákról, miután ismét több emberéletet követelt a hozzájuk hű fegyveres alakulatok harca.

“Véget vetünk mindenfajta fegyveres erőfitogtatásnak az utcákon” – összegezte röviden a gázai találkozó lényegét Haníje. Abbász nem nyilatkozott a sajtónak, de megerősítette a megállapodás tényét egy névtelenül nyilatkozó diplomata, aki ugyancsak részt vett a megbeszélésen.

A sürgős eszmecserére az indította az egymással rivalizáló palesztin csúcsvezetőket, hogy az elmúlt napokban újabb véres összetűzések voltak az Abbász vezette Fatah mozgalom és a vele rivalizáló, kormányzó radikális iszlámista mozgalom, a Hamász fegyveresei között. Csütörtökön a Gázai övezetben történt összetűzéseknek hat halálos áldozata és mintegy három tucat sebesültje volt. A halálos áldozatok egyike egy palesztin biztonsági alakulat Fatahhal szimpatizáló parancsnoka volt.

Korántsem ez az első “tűzszüneti” megállapodás a Fatah és a Hamász, illetve vezetőik között, de a korábbi fegyvernyugvások rendre és nagyon gyorsan dugába dőltek, mert nem sikerült rendezni a mély ellentétekből fakadó politikai vitákat. A gázaiak most attól tartanak, hogy pénteken, a csütörtöki incidensek áldozatainak temetésén újabb véres összetűzések bontakozhatnak ki a Hamász és a Fatah fegyveresei között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik