Nagyvilág

Mecsetek a terror elleni harc középpontjában

Giuliano Amato olasz belügyminiszter bejelentette, hogy vizsgálat indul annak kiderítésére, honnan érkeznek pénzek az olaszországi mecsetek építésére.

“Elfogadhatatlan, hogy idegen államok pénzéből létesítsenek mecseteket Olaszországban. Tudni akarom, ki finanszírozza e mecsetek építését” – mondta római nyilatkozatában, amelyet pénteken idéztek az olasz tömegtájékoztató eszközök. Amato annak is utána kíván nézetni, kik tanítanak az olaszországi iszlám iskolákban. Azzal indokolta a tervezett intézkedéseket, hogy nem szűnt meg Olaszország terror általi fenyegetettsége.

Az olasz belügyminiszter nemrégiben “chartát” szerkesztett, amelyet alá akar íratni az olaszországi muzulmán közösségek vezetőivel. Annak szövege szerint az aláírók elítélik a terrorizmust és a háborút, síkraszállnak a kisebbségek védelméért és Európa vallási sokszínűségéért. Amato azt is megköveteli a muzulmán közösségektől, hogy ismerjék el az olasz családjog alapelveit, köztük a házastársak jogegyenlőségét és a születő utódok jogát a szabad vallásválasztáshoz. Olaszország területén mintegy másfél millió muzulmán bevándorolt él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik