Nagyvilág

Inog Olmert széke

Saját pártján és az össznépességen belül is rohamosan csökken az izraeli kormányfő népessége: az izraeliek 77 százaléka elégedetlen Olmerttel, a Kadimán belül pedig mindössze 8,7 százalék támogatja.

Az izraeliek 77 százaléka elégedetlen az ügyek intézésével, 62 százalékuk szerint a kormányfő alkalmatlan arra, hogy szembeszálljon a nyomással. A kormányfő vezette Kadima párt tagjainak 49,3 százaléka véli úgy, hogy Cipi Livni külügyminiszter alkalmasabb vezető lenne a centrista párt élén, míg mindössze 8,7 százalék támogatja a jelenlegi pártelnököt a Panorama Markets intézet által elvégzett másik közvélemény-kutatás szerint.

„Olmert egyre inkább tragikus hősre emlékeztet, aki képtelen talpra állni a (Hezbollah síita szervezettel július 12. és augusztus 14. között vívott) második libanoni háború után” – írta pénteken a Háárec izraeli napilap. A konfliktus során elkövetett hibák rendszerint az izraeli lapok címlapján szerepelnek. A vizsgálóbizottság elvben februárban teszi közzé ideiglenes, júniusig pedig végleges jelentését.

Sokat beszél

„A közvélemény-kutatások nem okozhatják Olmert bukását, aki a (120 fős) parlamentben 77 fős többséggel rendelkezik. Az általa vezetett koalíció ezzel szemben aligha tud megfelelően működni, mivel komoly ellenségei vannak a Kadimán belül” – mondta Akiva Eldar politológus. Egy évvel ezelőtt Olmert helyettesítette az agyvérzést szenvedett Ariel Saron kormányfőt, majd májusban kezébe ragadta a gyeplőt, miután a Kadima szoros győzelmet aratott a március 28-i parlamenti választásokon.

Karizmatikus elődjével ellentétben, aki ritkán mondott beszédet, és beszédeit rendszerint felolvasta, Olmert sokat beszél, és gyakran szólja el magát. Sejteni engedte, hogy Izrael atomhatalom és hogy a július 12-én a libanoni síita Hezbollah által elrabolt két izraeli katona halott. Ígéretei ellenére a két katonát mindmáig nem sikerült kiszabadítani, a palesztin fegyveres csoportokkal a Gázai övezetben megkötött fegyverszüneti egyezmény ellenére is folytatódnak az Izrael elleni rakétatámadások.

Sorozatos botrányok

Népszerűtlenségén és koalíciós problémáin túl Olmert egész sor botrányban és „ügyben” személyesen is érintett. Eddig semmit sem sikerült rábizonyítani, de az izraeli sajtó hosszú idő óta „sorozatos gyanúsítottként” emlegeti. A legutóbbi botrány a héten tört ki, és a kabinet igazgatónőjével, Sula Zakennel kapcsolatos, akit óriási korrupciós ügyben való részességgel gyanúsítanak. Az ügyben állítólag érintettek az adóhivatal legmagasabb rangú vezetői is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik