Nagyvilág

Bush a jövő héten ismerteti az új Irak-politikáját

George Bush amerikai elnök bejelentette, hogy csapata már az utolsó simításokat végzi az új stratégián.

“Valamikor a jövő héten leszek kész annak az új stratégiának az ismertetésére, amely segíteni fog az irakiaknak céljuk elérésében, vagyis abban, hogy országuk képes legyen kormányozni, fenntartani és megvédeni önmagát” – mondta az amerikai elnök. Nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy előirányozza-e az új stratégia újabb amerikai csapatok Irakba küldését. “A végső döntés meghozatalának folyamatában vagyok. Egy azonban már most is biztos: gondoskodni kívánok róla, hogy az Irakban tevékenykedő amerikai erők küldetése világos, pontosan meghatározott és végrehajtható legyen” – mondta.

Amerikai médiajelentések szerint Bush személyi változásokat tervez az iraki katonai és diplomáciai stratégia megvalósításáért felelős amerikai vezetők körében. Már folyamatban van az elnök nemzetbiztonsági csapatának átszervezése, s a következő hetek folyamán Bush leváltani készül John Abizaid tábornokot, a Közel-Keleten állomásozó amerikai erők főparancsnokát, továbbá az Irakba vezényelt amerikai erők élén álló George Casey tábornokot.


A csütörtöki médiajelentések szerint William Fallon tengernagyot, a csendes-óceáni erők jelenlegi főparancsnokát kívánja Abizaid helyére állítani, Casey-t pedig David Petraeus altábornaggyal váltaná fel. Az utóbbi az iraki biztonsági erők kiképzését irányítja jelenleg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik