Nagyvilág

Elmarad a kivégzés?

Miközben az ENSZ felszólította az iraki kormányt, hogy ne végezzék ki Szaddám Huszein vádlott-társait, egyes hírek szerint a korábbi információk ellenére mégsem hajtják végre csütörtökön a halálos ítéletet.

Az iraki kormányfő környezetéből egymásnak ellentmondó információk kerültek ki csütörtökön arról, hogy mikor végzik ki Szaddám Huszein néhai iraki diktátor két, ugyancsak halálra ítélt közeli munkatársát.

Núri al-Máliki miniszterelnök egyik tanácsadója közölte, hogy az iraki kormány nem határozta meg a kivégzések időpontját, ugyanakkor egy síita parlamenti képviselő, a kormányfőhöz közel álló Baha al-Aradzsi azt mondta, hogy vasárnapra tűzték ki a halálos ítéletek végrehajtását. Szaddám Huszeint szombaton akasztották fel, névtelenül nyilatkozó bagdadi források pedig korábban azt mondták, hogy a két másik elítélt kivégzése csütörtökön várható.

Barzán at-Tikríti egykori titkosszolgálati vezetőt, az exelnök féltestvérét és Avad al-Bandart, a forradalmi bíróság volt vezető bíráját Szaddám Huszeinnel együtt november 5-én ítélték halálra emberiesség ellen elkövetett bűntények miatt, felelősnek találták őket 148 dudzsaili síita lakos meggyilkolásában.

A kivégzés dátumának esetleges megváltoztatás összefüggésben lehet az ENSZ emeberi jogi biztosának arra vonatkozó szerdai felszólításával, hogy ne végezzék ki Szaddám Huszein volt iraki elnök két egykori munkatársát. Louise Arbour közvetlenül Dzsalal Talabani iraki elnökhöz fordult felhívásával. Kétségesnek nevezte, hogy tisztességes, tárgyilagosan lefolytatott per nyomán ítélték-e halálra az időközben már felakasztott Szaddám Huszeint, valamint Barzán at-Tikríti és Avad al-Bandart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik