Nagyvilág

Tavaly volt a legkevesebb légi baleset

Az elmúlt 4 évtized legbiztonságosabb éve volt a 2006-os a légi közlekedésben: 1963 óta nem volt olyan alacsony a balesetek száma, mint tavaly – hozta nyilvánosságra a Le Soir című belga napilap szerdai számában, a légi baleseteket regisztráló nemzetközi iroda, a genfi székhelyű BAAA kimutatására hivatkozva.

Az adatsor szerint tavaly 156 baleset történt, ami 22-vel kevesebb, mint az előző évi adat. S ezek összesen 1292 halálos áldozatot követeltek, ami 11 százalékos csökkenés a 2005-ös szinthez képest. Mindez fontos előrelépés, hiszen eközben viharos gyorsasággal nőtt a légi közlekedés: 2001 és 2006 között a repülővel szállított utasok száma 1,5 milliárdról 4 milliárdra emelkedett.

A fontosabb utasszállító géptípusokat nézve tavaly öt Boeinget, két Airbust, három Fokkert és három Tupoljevet ért baleset (miközben például a Cessna típusú kisgépeknél ugyanez az adat 28). A legsúlyosabb 2006-os szerencsétlenség a Pulkovo Aviation légitársaság TU-154-es gépének lezuhanása volt augusztusban Ukrajnában: itt 170 ember vesztette életét.

A BAAA statisztikája, a tavalyi 156-os adat egyébként nemcsak a lezuhanásokat tartalmazza, hanem minden más – gyakran ennél jóval kisebb súlyú – balesetet is: az összes olyan eseményt, amely működésképtelenné tett egy-egy (legalább 6 személy szállítására képes) repülőt. A balesetek 32 százaléka Észak-Amerikában történt (ahol különösen nagy a magángépek száma), 18 százaléka Afrikában, 17 százaléka Ázsiában, 12 százaléka Dél-Amerikában és 11 százaléka Európában, főként Oroszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik