Nagyvilág

Őrizetben a Szaddám-videó készítője

Rendkívül amatőr módon zajlott a volt diktátor kivégzése, viszont máris elfogták azt, aki a mobilfelvételt készítette és közzétette a világhálón.

A volt diktátor, Szaddám Huszein kivégzéséről mobiltelefonon készített kalózvideó vasárnap jelent meg az interneten. A felvétel szerint a tanúk Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok nevét skandálták, míg mások a volt elnököt sértegették. A videókészítő kilétének megállapítására Núri al-Máliki kormányfő vizsgálatot rendelt el, s az al-Arabíja műholdas televízió szerdai híre szerint már őrizetbe is vettek valakit. Az illető pontos személyazonosságát egyelőre nem lehet tudni, ezzel kapcsolatban azonban a kivégzést a helyszínről nyomon követő Mowaffak al Rubbaie elmondta, hogy mikor beléptek a terembe, láttak néhány iraki őrt, akik a telefonjukkal felvételt készítettek. Az iraki nemzetbiztonsági tanácsadó a SkyNews hírtelevíziónak adott interjújában hangsúlyozta, a kivégzést rendkívül amatőr módon hajtották végre. „Jelen volt több iskolázatlan, képzetlen őr is, akik nem bírtak parancsolni az érzelmeiknek” – fogalmazott Mowaffak al Rubbaie, hozzátéve, hogy nem lett volna szabad így végrehajtani a bírósági ítéletet.

Az iraki szakember nyilatkozatával összevág az USA szerdai bejelentése is. „Az amerikai hadsereg nem vett részt semmilyen formában Szaddám Huszein volt iraki elnök szombati kivégzésében, és ‘másképp’ hajtotta volna végre a halálos ítéletet” – közölte William Caldwell tábornok, az Irakban állomásozó amerikai kontingens szóvivője. Szaddám Huszein addig volt az amerikai katonák őrizetében, amíg a kivégzése előtt néhány perccel át nem adták őt az iraki hatóságoknak, és valamennyi amerikai katona elhagyta a halálos ítélet végrehajtására kijelölt helyiséget – mondta sajtótájékoztatóján Caldwell tábornok.

„Irak szuverén ország. Az ő döntésük és felelősségük volt, hogyan kell a dolgokat szervezni” – hangsúlyozta a szóvivő. „Ha engem kérdeznek, hogy másképp csináltuk volna-e a dolgokat, igen, másképp. De ez nem a mi hatáskörünk volt, hanem az iraki kormány döntése” – tette hozzá a tábornok.

Az emberiességi bűnök miatt november 5-én kötél általi halálra ítélt Szaddám Huszein megbuktatott diktátort szombat hajnalban végezték ki az iraki hatóságok Bagdad egy többségükben síiták lakta északi negyedében egy laktanyában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik