Nagyvilág

22 ENSZ-alkalmazott halt meg 2006-ban

Tavaly 22 ENSZ-katona, illetve polgári alkalmazott vesztette életét békefenntartó műveletekben - közölték kedden a világszervezet New York-i székhelyén.

A beszámoló utalt arra, hogy egy évvel korábban 32 volt az ENSZ-áldozatok száma, de a múlt esztendőben lényegében nem csökkent a világszervezet alkalmazásában lévő személyek elleni támadások száma.

Hat ENSZ-alkalmazott a nyári közel-keleti háborúban halt meg. Négy ENSZ-megfigyelő bunkerét a libanoni-izraeli határon például egy célrávezető rakétalövedék találta el. Tir és Szaida libanoni városokban a világszervezet egy-egy polgári segélymunkása vesztette életét az izraeli bombázásokban.

Veszélyes helynek bizonyult az ENSZ kéksapkásai számára tavaly egyebek mellett Kongó és Haiti is. Az afrikai országban kilenc ENSZ-alkalmazott, közülük nyolc guatemalai békefenntartó katona halt meg. Velük az ország keleti részén garázdálkodó ugandai felkelők végeztek. Kongóban egy évvel korábban kilenc bangladesi ENSZ-katona vesztette életét az ellenlábas milíciák összecsapásaiban.

Haitin négy jordániai ENSZ-katona halt még két incidensben. Szudán déli részén egy éjszakai rajtaütésben ölték meg az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának két munkatársát. Egy afgán sofőrrel, aki az ENSZ gyermekalapjának, a UNICEF-nek az alkalmazásában állt, az ázsiai ország nyugati részén egy rakétagránát végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik