Nagyvilág

Továbbra is tüntetnek a szunniták Irakban

A szunnita tüntetők betörtek a robbantás által megrongált szamarrai mauzóleumba, majd végigvonultak rajta egy üres koporsóval és Szaddám portréjával.

A Szaddám Huszein volt iraki diktátor kivégzése miatt feldühödött szunnita tüntetők Szamarrában ismét meggyalázták azt a síita szentélyt, amelynek felrobbantása tíz hónappal ezelőtt felekezeti erőszakot indított útjára Irakban.

A Bagdadtól 125 kilométerre északra fekvő, szunnita többségű Szamarrában található mauzóleumban tavaly februárban hajtottak végre robbantást. A mauzóleum Ali al-Hádinak és fiának, Haszán al-Aszkárinak, a síiták tizedik és tizenegyedik imámjának szentélye. A támadás erőszakhullámot robbantott ki a szunniták és síiták között, mindennapossá váltak a pokolgépes támadások, emberrablások és gyilkosságok.

A szamarrai eseményekkel egy napon amerikai katonák hat irakit öltek meg egy ismert szunnita politikus irodáiban tartott razziák során. Az illető az amerikaiak gyanúja szerint menedéket adott az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki fegyvereseinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik