Nagyvilág

A nyugat-európai lapok elítélik Szaddám kivégzését

A nyugat-európai lapok nagy része politikai irányultságától függetlenül elítélően vagy legalábbis bírálóan írt kedden Szaddám Huszein volt iraki elnök kivégzéséről.

A Die Presse konzervatív bécsi lap szerint a per, amelynek végén halálra ítélték a volt iraki diktátort, “számos kétséget hagyott maga után”. Az iraki hatóságok egyszerűen figyelmen kívül hagyták ezeket, s a halálos ítélet gyors végrehajtásával orvosolhatatlanná tették az eljárás esetleges hibáit. Másfelől Szaddám Huszein felakasztása nem vet véget az iraki erőszaknak, sőt talán még inkább felgerjeszti.

A Der Standard is bíráló hangnemben foglalkozik a kivégzéssel, és felhívja a figyelmet annak várható kedvezőtlen következményeire. A liberális bécsi lap ellentmond annak a washingtoni értékelésnek, amely szerint a volt iraki elnök kivégzése “mérföldkő Irak számára a demokrácia felé vezető útján”. Megítélése szerint éppen az ellenkezője igaz: e fejlemény újabb mélypont Irak történetében.

A belga La Libre Belgique szerint Szaddám Huszein kivégzése inkább bosszúakció volt, semmint igazságszolgáltatás. Az akasztásról készített videófelvétel képei sokkal inkább alantas bosszúra vallanak, mintsem egy jogállam igazságszolgáltatási eljárására. A történtek méltatlanok egy demokráciához – olvasható a belga lapban.

Még erősebben fogalmaz a francia Libération. A baloldali liberális francia lap szerint sem igazságtétel történt Szaddám Huszein kivégzésével, hanem “polgárháborús bűntett”. “Miféle civilizáció az, amely hajnali derengésben, titokban tartott helyen, egy elhagyatott fészerben hajt végre kivégzést, kukkoló kamera lencséje előtt” – teszi fel a kérdést a francia kommentátor.

Megértőbbnek mutatkozik az iraki hatóságok iránt a Basler Zeitung, de a svájci lap is talál kivetnivalókat eljárásukban. Hírmagyarázója szerint voltaképpen “megkésett zsarnokölésről” van szó, amely “utólag könnyít a Szaddám rendszerét oly sokáig eltűrő világ kollektív lelkiismeretén”. A svájci újságíró is jobbnak tartaná, ha “nemzetközi büntetőbíróság ítélkezne az ilyen ügyekben egy átlátható büntetőeljárás végén, s természetesen a halálbüntetés kizárásával”.

A torinói La Stampa szerint az iraki exelnök kivégzése “kétségtelen vétség az emberi jogok ellen”, noha aligha kétli bárki is, hogy Szaddám Huszein rászolgált a büntetésre. Olyan bűntettekért ítélték halálra, amelyeket könyörtelen rendszere követett el. Talán azért hozták előre kivégzését, hogy elhallgattassák – vélekedett az olasz lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik