Nagyvilág

Izraeli szerkezet figyeli Irán atomkísérleteit

Izrael kedden kipróbál a Negev-sivatag déli részén egy olyan föld alatti berendezést, amelynek érzékelnie kell, ha Iránban kísérleti atomrobbantást hajtanának végre.

A Jediót Ahronót izraeli lap jelentése szerint a földmozgások érzékelésére képes, szeizmográfokkal ellátott berendezés a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bécsi központjába továbbítja majd az általa rögzített adatokat a Nahal Szorek izraeli nukleáris kutatóközpont közvetítésével. Izrael az ENSZ megbízásából működteti a berendezést, és adja át az adatokat a NAÜ-nek.

A keddi lapjelentés szerint három nagy erejű robbantást hajtanak végre a nap folyamán a Negev-sivatagban, hogy teszteljék és beszabályozzák a berendezést. Összesen 15 tonna folyékony robbanóanyagot használnak fel a kísérletben. Mindegyik robbanás a Richter-skála szerinti 2,4-es erősségű földrengéssel ér majd fel az előzetes számítások szerint.

A Moszad izraeli hírszerző szervezet szerint Irán három vagy négy éven belül elkészül első atombombájával, ha a jelenlegi ütemben folytatja nukleáris programját.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kijelentette kedden, hogy hazája folytatja nukleáris terveinek valóra váltását, és készen áll atomprogramjának megvédésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik