Nagyvilág

Valószínűleg lezuhant az indonéz gép

Valószínűleg lezuhant az az indonéz utasszállítógép, amellyel a légi irányítás elvesztette a kapcsolatot; a repülőgép az indonéziai Jáva szigetéről tartott Szulavézi (Celebesz) szigetekre több mint száz emberrel a fedélzetén - közölte egy indonéz repülőtéri illetékes.

Mentőalakulatok tartanak Szulavézi (Celebesz) központi részére, ahonnan vészjelzéseket észleltek.


A gép eltűnését korábban a tulajdonos Adam Air légitársaság ügyvezető igazgatója jelentette be, aki szerint egyelőre nem tudják, mi történt a géppel.


Hatta Radjasa indonéz közlekedési miniszter tájékoztatott a mentőalakulatok útnak indításáról, ugyanis, mint mondta, vészjelzéseket fogtak Szulavézi (Celebesz) központi részéről, ahol reményeik szerint túlélőket találhatnak. – “Reménykedjünk, hogy a gép kényszerleszállást hajtott végre” – mondta a miniszter az indonéziai el-Sinta rádiónak.


Addy Sujanto, a Szulavézi déli részén fekvő katonai repülőtér illetékese elmondta, a fogott vészjelzések arra utalnak: “nagy az esélye annak, hogy a gép balesetet szenvedett vagy lezuhant.”
Nem tudni, hogy ez vízen vagy szárazföldön történt, de a haditengerészetet is bevonták a kutatásba.


96 utas van a gép fedélzetén


Az eltűnt repülőgép egy Boeing 737-es, 96 utas van a fedélzetén, köztük 11 gyermek, valamint hat főnyi személyzet az El-Sinta rádióállomás információi szerint.


A repülőgép helyi idő szerint délután egy órakor – közép-európai idő szerint reggel hét órakor – szállt fel a kelet-jávai Szurabaja városából, hogy a két órányi repülőútra lévő szulavézi Manado városába repüljön. Egy órával a felszállás után megszakadt vele a kapcsolat – közölte az indonéz közlekedési minisztérium illetékese a rádióval. Hozzátette, hogy az utasszállítón négy órányi repülésre való üzemanyag volt. A térségben igen rossz időjárás uralkodott.
Tavaly a légitársaság egy gépén elromlott a navigációs rendszer, elvesztették a kapcsolatot a légi irányítással, és emiatt a pilóta kényszerleszállást hajtott végre Szulavézi szigetén.


Az Adam Air magántulajdonban lévő, jakartai központú légitársaság 2003 óta működik, elsősorban belföldi járatokat üzemeltet, de Boeing típusú repülőgépekből álló flottája Malajziába és Szingapúrba is visz utasokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik