Nagyvilág

A szülőfalujában temették el Szaddámot

Az észak-iraki Tikrít közelében lévő Audzsában temették el Szaddám Huszein volt iraki elnököt - közölte annak a törzsnek a vezetője, amelyhez az exdiktátor családja tartozik.

A szertartást vasárnap hajnalban még napfelkelte előtt bonyolították le. A volt elnököt nem a település temetőjében, hanem a faluközpontban egy olyan épületben helyezték örök nyugalomra, amelyet még az ő uralkodása idején építettek. Szaddám Huszein holttestét nem egészen huszonnégy órával azt követően hantolták el, hogy a volt iraki elnököt kivégezték.

Szaddám Huszein két fia, Udaj és Kuszaj is Audzsában nyugszik, őket a megszálló amerikai katonák öltek meg 2003-ban.

Korábban egy családi közleményben az jelent meg, hogy a volt diktátor-elnököt a szunniták fellegvárának számító Ramádiban temetik el, és ezért Tikrítből oda is szállították a holttestet. Ramádi hatóságainak azonban nem volt tudomásuk erről az elképzelésről.


Interneten a kivégzés


A Szaddám Huszein kivégzéséről készült teljes, 2 perc 38 másodperc időtartamú, de gyenge minőségű, valószínűleg mobiltelefonnal készített videofelvételt vasárnap hajnalban feltették az internetre.


A felvételen hallható, amint Szaddám kötéllel a nyakán a muzulmán hitvallás, a sahad szövegét mormolja: “La ilaha illa Allah va Mohamed Raszúl Allah” (Allah az egyedüli isten, és Mohamed az ő prófétája). Amikor a halálraítélt másodszor is elkezdi az imát, csak a Mohammed szóig jut: ekkor egy kattanás hallatszik, ahogy megnyílik a vesztőhely padlója. Hang a felvételhez csak eddig a pontig hallható. Ezután néhány másodpercig teljesen sötét képkockák következnek, majd a kamera a kivégzett arcát mutatja.


A kivégzés szemtanúira hivatkozva a The New York Times című amerikai napilap azt jelentette, Szaddám röviddel halála előtt azt mondta: “Le az árulókkal, az amerikaiakkal, a kémekkel és a perzsákkal”. Muvaffak ar-Rubaj iraki nemzetbiztonsági tanácsadó – aki szintén ott volt a kivégzésen – azt mondta az amerikai újságnak, megkérdezte Szaddámtól, érez-e bűntudatot vagy félelmet, mire a halálraítélt azt felelte: “Nem, katona vagyok, a saját sorsom miatt nem aggódom.”


A felvételen Szaddám hóhérai legádázabb ellenségének, Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónoknak a nevét kiáltják többször. (Szadr apja és nagybátyja a Huszein-rezsim áldozatai lettek.) Az egyik pribék azt kiáltja Szaddám felé, hogy ő tette tönkre Irakot, és a pokolra fog jutni. Az egykori diktátor ezt feleli neki: Szaddám nélkül Irak nem létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik