Nagyvilág

Rekordszámú halálos ítélet született idén Japánban

Összesen negyvennégy halálos ítéletet hoztak az idén Japánban, és így jelenleg a siralomházakban 94 elítélt vár sorsának beteljesedésére - jelentette vasárnap a szigetország sajtója.

Karácsonykor négy személyt, köztük két hetvenes éveiben járó embert akasztottak fel, és ezzel megtört az ítéletek végrehajtására kivetett 15 hónapos moratórium. A 2006-ban kihirdetett 44 halálos ítéletek közül 21 már jogerőre emelkedett – mutatott rá a Kyodo hírügynökség igazságügyi forrásokat idézve.

A statisztikák szerint Japánban a halálra ítéltek száma az elmúlt évtizedekben fokozatosan növekvő tendenciát mutat: 1980-ban 24 volt a számuk, 1990-ban már 46. A rákövetkező évben a halálra ítéltek száma túllépte az ötvenet, majd 2004-ben elérte a 66-ot, rá egy évre pedig a 77-et, és jelenleg már száz körül jár azoknak a száma, akikre a legsúlyosabb ítéletet rótták ki.

Egy jogászprofesszor szerint a bíróságok mind inkább hajlanak a halálos ítéletek meghozatalára, amit a közvélemény egyre kedvezőbben fogad. Véleményét alátámasztják a közvélemény-kutatási adatok, amelyek szerint a japánok 80 százaléka egyetért azzal, hogy különlegesen kegyetlen bűncselekmények esetében halállal kell lakolniuk az elkövetőknek. A megkérdezetteknek mindössze 6 százaléka ellenezte a halálbüntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik