Nagyvilág

Legalább öt pokolgép robbant Bangkokban

A vasárnap délben történt robbantás-sorozatban ketten életüket vesztették, legkevesebb egy tucatnyian megsebesültek. Helyi idő szerint közvetlenül éjfél után újabb két robbanás történt, amelyben nyolc külföldi - köztük négy magyar - is megsebesült.

Az egyik robbanás egy bevásárlóközpont előtt történt egy buszmegállóban Bangkok központjában, a győzelmi emlékmű mellett. Itt 15-en sebesültek meg. Egy másik pokolgép mintegy 3 kilométerrel távolabb, az óvárosban lépett működésbe, egy harmadik – amely öt embert sebesített meg, köztük egy tízéves gyereket – a kikötő közelében egy piacon.

A hatóságok további helyszíneken vizsgálnak gyanús csomagokat – mondta a rendőrség szóvivője.

Egyelőre nem lehet tudni, kik állnak a merénylet mögött, de a rendőrség néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztetett, lehetséges, hogy muszlim terroristák megpróbálják megzavarni az újévi ünnepet.


Helyi idő szerint közvetlenül éjfél után újabb két robbanás történt Bangkok belvárosában a Central World Plaza bevásárlóközpont közelében. A két újabb detonációban a thaiföldi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint legkevesebb tízen megsebesültek, köztük nyolc külföldi: egy a magyar állampolgáron kívül két szerb, két brit és egy amerikai. Az egyik sérültnek – egy nőnek – a helyi tévécsatorna jelentése szerint a robbanás letépte a lábát. Az egyik robbanószerkezet egy telefonfülkében, a másik egy csatorna hídjánál lépett működésbe.


Négy magyar a sérültek között


Egy súlyos magyar sérültje is van a Thaiföldön vasárnap végrehajtott robbantásoknak. Egy magyar állampolgárságú nő az egyik lábán olyan súlyos sebeket szenvedett, hogy a végtag megmentéséért orvosok több órán át tartó operációt hajtottak végre rajta az egyik legfelkészültebb thaiföldi specialista vezetésével egy előkelő bangkoki klinikán.


A páciens lábát sikerült megmenteni, de a betegen újabb műtétet hajtanak végre, és még egy ideig a bangkoki kórházban kell rehabilitáción maradnia – tájékoztatta az MTI-t Balogh András bangkoki nagykövet.


A magyar külképviselet vezetője szerint, rajta kívül még három magyar állampolgár sebesült meg. Kettőt közülük, miután ellátták sebeiket, kiengedték a kórházból. A harmadik magyar sérült karján sebesült meg, ő valószínűleg még egy napig kórházi kezelésre szorul.


A robbantásokban sérülést szenvedett összesen négy magyar hozzátartozóit értesítették a rokonaikat ért balesetről – tette hozzá a nagykövet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik