Nagyvilág

Robbantott az ETA Madridban

Gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak az ETA baszk szakadár szervezet nevében szombat reggel 9 órakor a Madrid-Barajas repülőtér parkolójában, könnyebben megsebesítve 26 embert - jelentette a Cadena Ser rádióadó, illetve a baszk belügyminisztérium.

Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter közölte, hogy egy személynek nyoma veszett a robbanás helyszínén, utána még kutatnak a romok között. Rubalcaba elítélte a merényletet, amellyel szavai szerint az ETA megsértette az év elején kihirdetett tűzszünetet, kilenc hónapja tartó erőszakmentes időszaknak vetve véget. Spanyolországban egy évtizede nem fűztek olyan nagy reményt deklarált tűzszünethez, mint ehhez.

A robbanás a repülőtér 4-es termináljának többszintes parkolójában történt, és fültanúk szerint több kilométeres távolságból is hallani lehetett. A detonáció hatására a parkoló egy része leomlott, a helyszínről füstoszlop emelkedett a magasba. A romok között kutatnak a miniszter által említett eltűnt személy után, aki a robbanás idején egy parkoló autóban szundikált.



Robbantott az ETA Madridban 1

A helyszínen dolgoznak a tûzoltók. (Fotó: MTI/EPA)


A detonációt két baszkföldi névtelen telefonos figyelmeztetés előzte meg, amint azt a DYA, a baszk közúti segélyszolgálat és a baszkföldi mentőszolgálat jelezte. A telefonálók közölték, hogy a robbantást a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szervezet hajtja végre, és a pokolgép egy Renault Traffic típusú kisteherautóban van elrejtve a repülőtérnél – tette hozzá a minisztérium.

A spanyol rendőrség az első hívás után azonnal kiszállt a telefonáló által megjelölt helyre, és kiürítette a környéket, a repülőtér légi forgalmát pedig felfüggesztették – mondta el a madridi rendőrség szóvivője. December 30-a az egyik legforgalmasabb napja az évnek a légikikötőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik