Nagyvilág

Embercsempészhajók tragédiája a jemeni partoknál

Tizenheten meghaltak, további 140-en eltűntek két embercsempészhajó elsüllyedése következtében Jemen partjainál azután, hogy a parti őrség tüzet nyitott rájuk.

Összesen négy hajó próbált kikötni szerdán az Ádeni-öbölben, rajtuk félezer etiópiaival és szomálival, amikor a jemeni hatóságok észrevették őket. Szemtanúk beszámolói szerint két hajó éppen az utasait tette partra, a másik kettő még a partokhoz közeledett, amikor a parti őrség lövéseket adott le rájuk. A hatóságok tájékoztatása szerint az egyik hajóról viszonozták a tüzet.

Két hajó megpróbált a nyílt tenger felé elmenekülni, de egyikük a pánikba esett utasok miatt elveszítette egyensúlyát és elsüllyedt. A másikat a jemeni parti őrök hajói és egy helikopter a part felé kényszerítette, de 300 méterre a céltól az is elsüllyedt. A 357 túlélőt egy jemeni befogadó központban szállásolták el.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) az adatai szerint az év eleje óta 25 ezer 800-an érkeztek Szomáliából Jemenbe. Legkevesebb 330 azoknak a száma, akik az út során meghaltak, további 300-nak nyoma veszett. Jelenleg 88 ezer menekültet tartanak nyilván Jemenben, közülük 84 ezer szomáliai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik