Nagyvilág

Több százan jelentkeztek Szaddám hóhérjának

Több százan jelentkeztek eddig az iraki hatóságoknál, hogy kivégezhessék a huszadik század egyik leghírhedtebb diktátorát, Szaddám Huszeint.

A licitálás azután kezdődött, hogy kedden az illetékes iraki fellebbviteli bíróság helybenhagyta az exdiktátor elleni halálos ítéletet, és meghagyta, hogy harminc napon belül végre kell hajtani az ítéletet, a kötél általi halált. A kivégzésre ezen időszakon belül akármikor sor kerülhet. Az ország korábbi teljhatalmú vezetőjét nem jogerősen ez év november 5-én ítélték halálra emberiesség ellen bűncselekmények elkövetése, 148 síita kivégzése miatt.

Az iraki miniszterelnök tanácsadója, Basszám al-Husszeini közölte az ABC News amerikai hírtelevízióval, hogy több százan jelentkeztek eddig Szaddám Huszein hóhérjának, holott hivatalosan ilyen állás nem is létezik. A tanácsadó naponta 8-10 telefonhívást és 20-30 elektronikus levelet kap az „önkéntes hóhéroktól”, szép számmal jelentkeztek mindhárom nagy iraki vallási és etnikai csoportból, de voltak az érdeklődők között mindenféle emberek, kezdve a munkahelyi kiszolgálóktól egészen magas beosztású kormányilletékesekig.

Biztonsági okokból a kormány egyébként nem fogja nyilvánosságra hozni, hogy ki hajtja végre a halálos ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik