Külföld

Szaddám mártírnak tartja magát

admin
admin

2006. 12. 27. 14:22

Szaddám Huszein az iraki néphez intézett üzenetében vállalja a „mártírhalált”, híveit egységre szólította fel az „ellenségeikkel szemben". A volt diktátor pártja pedig bosszúval fenyegeti Amerikát.

Az exdiktátor ügyvédjei szerdán, egy nappal a fellebbviteli bírósági döntés után ismertették Szaddám üzenetét. A levélben arra szólította fel az irakiakat, hogy egységesen forduljanak szembe az ellenséggel. Szaddám megfogalmazása szerint „mártírként megy a bitófára”, és „feláldozza magát” Irakért.

„Országotok ellenségei, a megszállók és a perzsák korlátba ütköztek a köztetek és a titeket irányítók közötti egységben. Ezért arra törekednek, hogy gyűlöletet szítsanak köztetek” – olvasható a szövegben, amely ezzel az amerikai hadseregre és az Irakkal szomszédos Iránra utal.

Eközben a volt iraki elnök pártja, a Baasz Párt internetes honlapján kilátásba helyezte, hogy megtorolja Szaddám Huszein esetleges kivégzését. „Pártunk és az ellenállás eltökélt abban, hogy minden eszközt bevetve bárhol a világon bosszút álljon, ártson Amerikának és érdekeltségeinek, ha ezt a bűncselekményt végrehajtja” – hangzik a szöveg, amelyet valószínűleg Jemenben tettek fel a világhálóra. Az üzenet kifejtette azt is, hogy az amerikai vezetést terheli majd a felelősség, ha az elnöknek bántódása esne, hiszen az Egyesült Államok hozza a döntéseket, nem pedig az iraki bábkormány.

Végezetül az írás leszögezte: ha végrehajtják az ítéletet, a Baasz Párt számára lehetetlenné válik, hogy részt vegyen azokon az amerikai és az iraki vezetőkkel folytatandó tárgyalásokon, amelyek az arab országban dúló erőszakos cselekmények csillapítására irányulnak.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.