Nagyvilág

Újabb bűncselekményekkel gyanúsítják Hodorkovszkijt

Ezúttal sikkasztással és pénzmosással gyanúsítják Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnást és üzlettársát, Platon Lebegyevet az orosz ügyészek a védőügyvédek szerdai bejelentése szerint.

A csődbe taszított Yukos orosz olajcég két egykori főrészvényese ellen egyelőre nem emeltek vádat, az ügyészség csak azt közölte velük, hogy az új eljárás gyanúsítottjai – közölte Jevgenyij Baru, Lebegyev védőügyvédje. Az újabb vádak lehetősége már a múlt héten felmerült, mivel december 22-én az amúgy is szabadságvesztését töltő Mihail Hodorkovszkijt vizsgálati fogházba helyezték át a börtöntelepéhez közeli délkelet-szibériai Csita városába.

A város vizsgálati fogházába szállították Hodorkovszkij volt üzlettársát, Platon Lebegyevet is – a Menatep cégcsoport volt vezetőjét –, akit korábban vele együtt ítéltek nyolc évre adósikkasztás és egyéb gazdasági csalás címén, s egy északnyugat-szibériai börtöntelepen tölti büntetését.

Hodorkovszkijt már ki is hallgatták, de Lebegyev megtagadta a tanúvallomást gyanúsítottként az új eljárásban, arra hivatkozva, hogy a kihallgatók között a Yukos-ügyben is eljáró nyomozók is voltak – közölték az ügyvédek, akik jelenleg Csitában vannak, s részt vesznek védenceik kihallgatásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik