Nagyvilág

Szaddám készülhet a halálra

Helybenhagyta az iraki fellebbviteli bíróság az ország volt diktátorának halálos ítéletét, így a helyi törvények értelmében Szaddám már nem kaphat kegyelmet. Kormányzati források szerint az ítéletet akár azonnal végre is hajthatják.

Helybenhagyta az iraki fellebbviteli bíróság a Szaddám Huszein exdiktátorra kirótt, kötél által végrehajtandó halálos ítéletet – közölte kedden az iraki elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, s a hírt később a bíróság illetékesei is megerősítették. Az iraki Legfelsőbb Bíróság szabályzata szerint a volt diktátor már semmiképp nem kaphat kegyelmet, az ítéletet 30 napon belül végre kell hajtani.

Korábban iraki kormányzati források azt szivárogtatták ki, hogy auz elsőfokú halálos ítélet jóváhagyása esetén Szaddámot és két társát azonnal kivégzik, a volt diktátort pedig talán titokban temetik el – ha a politikai helyzet erre megfelelő.

Az ország korábbi teljhatalmú vezetőjét november 5-én ítélte halálra az iraki különleges törvényszék. Halálos ítéletet kapott Szaddám Huszein két korábbi tanácsadója: féltestvére, Barzán at-Tikríti, a titkosszolgálati volt vezetője és Avad al-Bandar, a forradalmi bíróság vezetője is a dudzsaili mészárlás miatt. E síita faluban 148 embert öltek meg az iraki biztonsági erők 1982-ben, megtorlásul egy Szaddám Huszein elleni sikertelen merényletért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik