Nagyvilág

Ingyen gázt ígért Türkménbasi kijelölt utódja

Ingyen gázt, áramot és vizet, továbbá békét és felvirágzást ígért kedden a türkmén népnek Gurbanguly Berdimukhammedov, aznap elnökjelöltté választott ideiglenes államfő, aki az elnökválasztáson indulók közül a legesélyesebb arra, hogy a tekintélyelvű Szaparmurat Niyazov nyomdokaiba lépjen.

Kedden megtartotta Asgabatban rendkívüli ülését a kormány és a parlament tagjaiból, a lapfőszerkesztőkből, jelentősebb önkormányzati funkcionáriusokból, illetve különböző társadalmi szervezetek képviselőiből álló, közel 2500 fős legfelsőbb törvényhozó testület, a Népi Gyűlés, amely az örökös elnök, Niyazov múlt heti halála nyomán döntött a választások kiírásáról és a jelölteket is elfogadta.

A testület egyhangúlag határozott arról, hogy február 11-én tartják az elnökválasztást. Elfogadta továbbá az új elnökválasztási törvényt, és feltehetően alkotmányt is módosított, hogy Berdimukhammedovot is elnökjelöltté lehessen nyilvánítani. Az alaptörvény eddig kimondta, hogy az államfői tisztségét ellátó személy nem lehet elnökjelölt.

A törvényhozó testület ezután egyhangúlag elnökjelöltté nyilvánította az ideiglenes államfőt. Onzsik Muszajev, az egyetlen legális pártnak, a Türkméninsztán Demokrata Pártjának első titkára javasolta őt elnökjelöltnek “a társadalmi szervezetek, és az egész társadalmon nevében”. Kijelölés után Berdimukhammedov az elnökválasztáson való részvételre szólította a polgárokat, sokáig méltatta az elhunyt örökös államfőt, “a Nagy Türkménbasit, akinek elnöksége idején újjászülettek a türkmén ősi demokratikus hagyományok”.

“Türkmenisztán népe ezentúl is ingyen fogja kapni az áramot, a gázt, a vizet, megmaradnak az olcsó benzinárak” – hangoztatta Berdimukhammedov, aki fogadkozott, hogy valóra váltja az erről szóló, Niyazov idején elfogadott törvényt. Azt is ígérte, hogy országában “stabilitás, béke és felvirágzás lesz”, mint az elhunyt elnök életében.

Türkmenisztában eddig 11 jelöltet állítottak az elnökválasztásra – hatot meg is erősített az asgabati gyűlés (kétharmados többségre volt ehhez szükség) -, de megfigyelők Berdimukhammedovot tekintik a legesélyesebbnek az elnöki tisztségre. A vetélytársak között miniszterhelyettes, megyei és városi vezetők vannak, de egyikük se kapott olyan támogatottságot, mint Berdimukhamedov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik