Nagyvilág

Perec: nem lesz háború Szíriával

Az izraeli védelmi miniszter szerint egyik országnak sem áll érdekében, hogy nyáron fegyveres konfliktusba bonyolódjanak.

Amír Perec izraeli védelmi miniszter határozottan kizárta hétfőn annak lehetőségét, hogy jövő nyárom háború törne ki Izrael és Szíria között.


“Nincsenek olyan információk, amelyek szerint a szíriaiak háborút robbantanának ki jövő nyáron, Izraelnek pedig a legcsekélyebb szándéka sincs lángba borítani északi határvidékét” – mondta a miniszter újságíróknak, miután részt vett a kneszet külügyi és védelmi bizottságának ülésén. Szavai szerint az izraeli hadseregnek semmi oka nincs arra, hogy háborúra készüljön 2007 nyarára.


Bassár el-Aszad szíriai elnök “komolyan mondja”, amikor békéről beszél – mondta a bizottsági ülésen Joszi Bejdac tábornok, a katonai hírszerzés kutatási osztályának vezetője. “Szíria érdekelt a tárgyalásokban Izraellel, és Aszad komolyan gondolja nyilatkozatait, mert békét akar kötni e tárgyalások végén” – idézte a tábornokot a zárt ajtók mögötti ülés egyik résztvevője, hozzáfűzve: Szíriának nem áll szándékában megtámadni Izraelt, mert fél egy Izraellel megvívandó háborútól.


Perec arról is beszélt, hogy támogatja egyes palesztin bebörtönzöttek szabadon engedését, még ha nincs is egyezség a palesztin fegyveresek által elrabolt izraeli katona visszaadásáról. Mint mondta, “minden évben sor kerül humanitárius célú fogolyelengedésekre a karácsony és az íd al-adha ünnepek idején”, s a kormánynak idén is hasonló jó szándékú gesztust kell tennie.


Ehud Olmert miniszterelnök előzőleg, vasárnap arra biztatta a kabinetet, hogy vegye fontolóra palesztin foglyok elengedését, elállva attól a korábbi követeléstől, hogy előbb engedjék szabadon fogva tartói Gilád Salit izraeli katonát.


A védelmi miniszter ezenkívül “azonnali” könnyítő intézkedéseket is bejelentett hétfőn a Ciszjordániában élő palesztinok számára. Az elkészült és azonnal valóra váltható terv megkönnyíti a palesztinok közlekedését, mozgását, valamint növeli az Izraelben dolgozni jogosult palesztinok számát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik