Nagyvilág

Spanyol sebészt rendeltek Castrohoz

Sürgősséggel Havannába utazott egy spanyol sebész főorvos, hogy megvizsgálja és kezelje Fidel Casto kubai vezetőt - derült ki egy spanyol napilap híréből vasárnap.

A barcelonai székhelyű El Periodico de Cataluna című napilap úgy tudja, hogy José Luis García Sabrido, a madridi Gregorio Maranón kórház nagy szakmai tekintélynek örvendő sebész főorvosa csütörtökön utazott a kubai fővárosba. A “Castro egészségi állapota tovább romlik” alcímet viselő írás szerint a főorvos a kubai kormány által bérelt gépen repült, hogy mielőbb, “késlekedés nélkül” megérkezzen Havannába a szigetországban nem kapható “új generációs klinikai eszközökkel”.

Habár tájékozott Castro egészségi állapotáról, Sabridónak meg kell vizsgálni a kubai vezetőt, hogy felállítsa saját diagnózisát és javaslatot tegyen a szükséges orvosi kezelésre, amellyel meg tudnák állítani a beteg állapotának “progresszív romlását” – írta a napilap, amely úgy tudja, hogy arról kell dönteni, hogy alávethetik-e újabb sebészi beavatkozásnak Castrót.

Fidel Castro augusztus 13-án töltötte be 80. életévét. Július 27-én sürgősséggel hajtottak rajta végre bélműtétet, és azóta nem jelent meg a nagy nyilvánosság előtt. Egészségi állapotáról hivatalosan nagyon keveset közöltek, és betegségét államtitoknak nyilvánították.

Az Egyesült Államok hírszerzési szolgálatai feltételezik, hogy Castro hasüregét daganatos betegség támadta meg. Hugo Chávez venezuelai elnök, Castro közeli szövetségese nemrégiben cáfolta azokat a jelentéseket, hogy a kubai vezető rákos.

José Luis García Sabrido több közismert személyiséget műtött már meg, s nemrégiben részt vett egy szakmai konferencián Kubában – emlékeztetett az El Periodico de Cataluna, amely azonban a főorvos ismert pácienseinek nevét nem közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik