Nagyvilág

Egy igazságosabb világért imádkozott a pápa

Karácsony alkalmából XVI. Benedek pápa felszólította az embereket, hogy álljanak ki egy békésebb és igazságosabb világért.

A kereszténység legnagyobb ünnepét megelőző vasárnapi úrangyala imádságban a katolikus egyházfő rámutatott, hogy le kell bontani a népeket elválasztó korlátokat és közösen kell felépíteni az igazságosság és a béke világát.

Nyilvánvaló utalással arra az olasz betegre, akit orvos segített a halálba szerdán, XVI. Benedek “minden emberi lény életének értékét” emelte ki imájában. “Krisztus születése segít megérteni, hogy milyen érték az emberi élet, minden emberi lény élete, az első pillanattól kezdve a természetes halálig” – mondta a pápa, aki irodájának a Szent Péter térre nyíló ablakában mondta el az angelust a téren összesereglett hívők és turisták ezrei előtt.

Az izomsorvadásban szenvedő, 60 éves Piergiorgio Welby halála élénk vitát váltott ki Olaszországban, ahol a politikai osztály mélyen megosztott az eutanáziához való jogot illetően. Mario Riccio, az észak-olaszországi Cremona kórházának altatóorvosa Welby kérésére kapcsolta ki az őt életben tartó lélegeztetőkészüléket, és gyógyszerekkel enyhítette a haldokló szenvedését.

A Camillo Ruini bíboros által vezetett római helynökség elutasította az egyházi gyászszertartást Welby számára, arra hivatkozva, hogy az egyház doktrínájával ellentétben áll a szándékos halál vágya. Vasárnap délelőtt a Róma délkeleti részében fekvő Saint-Jean Bosco téren lévő templom udvarán polgári szertartás keretében vett búcsút Welbytől mintegy 1500 ember.

A pápa, aki a Szent Péter bazilikában celebrálja majd az éjféli misét, felszólította a hívőket, hogy a karácsonyi készülődésben sem feledkezzenek meg arról, hogy az ünnep igazi hőse Jézus. “Ebben az Istenben, aki ember lett értünk, valamennyien szeretve és befogadva érezzük magunkat, rájövünk, hogy értékesek és egyediek vagyunk a Teremtő szemében” – mondta a pápa, hozzátéve, hogy Jézus azt kéri, “győzzük le az előítéleteket, számoljuk fel a bennünket, vagy ami még rosszabb, az egyéneket és népeket megosztó ellentéteket a béke és igazság világának felépítése végett”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik