Nagyvilág

Felmentették a türkmén parlamenti elnököt

Felmentette hivatalából Türkmenisztán parlamenti elnökét pénteken az ügyvezető államfői hivatalt betöltő Gurbanguly Berdimukhammedov.

Miután csütörtökön igazságügyi vizsgálat indult Ovezgeldy Atayev ellen, a parlament pénteken megfosztotta őt mentelmi jogától, s az ügyvezető elnök ezután jelentette be a politikus felmentését tisztségéből.

A pénteki nap folyamán a türkmén fővárosban, Asgabatban növelték a katonai és rendőri jelenlétet az utcákon, miközben zajlottak a közép-ázsiai volt szovjet köztársaság előző nap elhunyt tekintélyelvű elnöke, Saparmurat Niyazov temetésének előkészületei.

Berdimukhammedov biztosította a külföldi energiaipari befektetőket, hogy Türkmenisztán minden kőolaj- és földgázszállítási szerződését betartja. “Türkmenisztán szigorúan tartja magát kötelezettségeihez és semmi sem fogja befolyásolni a szállításokat” – mondta. “A kormány szorosan ellenőrzése alatt tartja a helyzetet (…) Türkmenisztán megbízható üzleti partner hírében áll és nyitott bárki felé, aki itt akar beruházni” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik