Nagyvilág

Ukrajnában tárgyal Putyin

Oroszország és Ukrajna szoros együttműködése mellett foglalt állást pénteken Kijevben Viktor Juscsenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A két államfő megbeszélése után Putyin méltatta a két ország közötti energiaügyi együttműködést.

Csakis együttműködés révén szavatolhatjuk az energiabiztonságot országaink és Európa számára – jelentette ki az orosz elnök, fontosnak nevezve mindazonáltal, hogy az energiaügyi megállapodások megfeleljenek a piacgazdaság mechanizmusának. Idén az év első napjaiban heves vita bontakozott ki Kijev és Moszkva között az oroszok által szállítandó gáz áráról, Oroszország egy időre még a csapokat is elzárta, s ez éreztette hatását Ukrajnától nyugatra fekvő több európai országban is. (Ukrajna az Európába szállított orosz gáz legfontosabb tranzitállomása.)

Viktor Janukovics ukrán kormányfő Putyin elnök kijevi látogatásának előestéjén az Izvesztyija orosz lapnak adott nyilatkozatában azt mondta, Moszkvával fennálló jó kapcsolatainak jelentős szerepük volt abban, hogy “sikerült biztosítani Ukrajna gázellátását 2006 folyamán, s 2007-re is garantált 55 milliárd köbméter (orosz gáz leszállítása)”. Juscsenko ukrán elnök – Janukovics kormányfő belpolitikai ellenlábasa – hiányolja viszont a jövő évre vonatkozó gázügylet átláthatóságát. Az egyezség szerint Kijev a jelenlegi 95 dollárral szemben 130 dollárt fizet az orosz gáz ezer köbméteréért.

Ukrajna gázellátásának biztonsága függ a türkmenisztáni belpolitikai helyzettől is. A közép-ázsiai országban – amely Ukrajna második legjelentősebb gázellátója – csütörtökön jelentették be az ott eddig vaskézzel irányító elnök, Saparmurat Niyazov halálát. A tavalyi gázárvita lezárásakor Moszkva és Kijev abban állapodott meg, hogy Ukrajna a drága orosz és az olcsóbb türkmén gázból álló keverékért fizet. Ha Niyazov halála politikai instabilitást idéz elő, akkor fennakadásokra kerülhet sor a Türkmenisztánból Ukrajnának küldött szállításokban – írta a Deutsche UFG befektetési bank egy elemzésben. Ebben az esetben Ukrajna a Gazpromnál reklamálhatja a türkmén gáz pótlását, és ez felújíthatja gázvitájukat.

A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap egyenesen azt írta, a Niyazov halála nyomán előállt helyzet áll Putyin ukrajnai megbeszéléseinek homlokterében. Az ukrán és az orosz elnök megállapodott egymással arról, hogy a következő két évben ügyek egész sorát veszik napirendre az ukrán vizeken állomásozó fekete-tengeri orosz flotta kérdésétől kezdve a katonai együttműködésig. Putyin a híradások szerint kijelentette, Ukrajna maga határoz arról, együttműködik-e az Oroszország által szorgalmazott orosz-fehérorosz-kazah közös gazdasági térséggel. Juscsenko eddig igyekezett fékezni a közös gazdasági térség létrehozására irányuló orosz igyekezetet.

Az Ukrajnát az Európai Unióhoz és a NATO-hoz közelíteni igyekvő, de politikailag meggyengült Juscsenko és az oroszpárti Janukovics folytatódó belpolitikai vetélkedésének jeleként Borisz Taraszjuk külügyminisztert – Juscsenko szövetségesét – nem hívták meg az orosz elnök fogadására a kijevi reptérre. Az orosz és az ukrán kormánybizottságok későbbi tárgyalásán Taraszjuk már részt vett, ám hírek szerint ukrán részről nem ő látta el kézjegyével az orosz részről Szergej Lavrov külügyminiszter által aláírt kétoldalú egyezményeket.

Janukovics miniszterelnök a hivatalos program szerint később külön megbeszélést folytat az orosz elnökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik