Nagyvilág

Új iraki politikát ígért Bush

Új irányvonalat ígért az Egyesült Államok iraki politikájában George Bush amerikai elnök, miközben újdonsült védelmi minisztere Bagdadban az arab országban állomásozó amerikai csapatok létszámának esetleges növeléséről is tárgyalt amerikai parancsnokokkal.

Bush elnök, aki várhatólag a jövő év elején jelenti be az Egyesült Államok új iraki stratégiáját, maga is azt mondta, a csapaterősítés is egy a választható lehetőségek közül, de hozzátette: még nem döntött a követendő stratégiáról. Az elnök sajtótájékoztatóján megismételte a The Washington Postnak adott előző napi interjújának egyik fő gondolatát: úgy ítéli meg, hogy növelni kell az amerikai szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogos egységek létszámát, hogy megfeleljenek a terrorizmus elleni háború kihívásainak.

Eközben váratlanul Bagdadban tűnt fel Robert Gates újdonsült amerikai védelmi miniszter, aki a közel-keleti térségben állomásozó amerikai erők és az Irakba vezényelt amerikai haderő parancsnokaival tárgyalt. A megbeszélésen megvitatták az esetleges csapaterősítés kérdését is. Gates elmondta, tábornokai aggodalmukat hangoztatták amiatt, hogy ha növelik az amerikai haderő létszámát, kitolódhat a biztonsági ellenőrzés irakiaknak való átadása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik