Nagyvilág

Bush növelné az amerikai hadsereg létszámát

Az amerikai hadsereg létszámának növelését kezdeményezi „a terrorizmus elleni hosszú távú küzdelem" jegyében George Bush – közölte a The Washington Post, az amerikai elnökkel készített interjújában.

Bush már megbízta a Pentagon előző nap beiktatott új vezetőjét, Robert Gatest, hogy egyeztessen erről a hadsereg parancsnokaival – derült ki a washingtoni Fehér Házban készített interjú során, amelyből az újság internetes kiadása közölt részleteket. „Úgy hiszem, növelnünk kell csapataink létszámát, a szárazföldi hadseregét és a tengerészgyalogságét” – mondta Bush, megjegyezve, az utóbbi napokban nagyon sok emberrel tanácskozott arról, „hogyan lehet továbblépni Irakban”.

A csapatbővítés mértékéről nem nyilatkozott, de azt mondta, azért fontos erősíteni az amerikai katonaságot, mert „ez az ideológiai küzdelem, amiben részt veszünk, még egy darabig eltart”.

A lap idézte Colin Powell volt külügyminiszter hét végi értékelését, amely szerint az amerikai szárazföldi hadsereg Irakban „közel áll ahhoz, hogy összeroppanjon”.


Bush erre úgy reagált, hogy a katonák valóban „nagy nyomás alatt vannak”, a hadsereget „át kell állítani”. Szerinte most az a kérdés: a republikánusok és a demokraták együtt tudnak-e majd működni a kormányzattal egy olyan hadsereg kialakításában, amely képes „egy hosszú háborút” megvívni.


Irak mérlege: 110 milliárd dollár


Várhatóan meghaladja a 110 milliárd dollárt az amerikai katonák iraki állomásoztatásának, ottani hadműveleteinek költsége a 2007-es költségvetési évben – jelentette ki a Fehér Ház költségvetési igazgatója. Portman emlékeztetett arra, hogy a 2007-es büdzsé tartalmaz egy 70 milliárd dolláros kiadási fejezetet is a terrorizmus elleni háború költségeinek fedezésére.


Az amerikai kongresszus kutatószolgálata (Congressional Research Service) szerint az iraki háború 2003. márciusi kezdete óta 319 milliárd dollárra tehető az iraki amerikai katonai jelenlét összköltsége. Ez 73 százaléka a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények óta az amerikai kormány által a terrorizmus elleni háborúra fordított összegnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik