Nagyvilág

Újabb merényletre készülnek Djindjic-gyilkosai

A boszniai rendőrség szerint merényletre készülnek Milorad Dodik mérsékelt boszniai szerb miniszterelnök ellen ugyanazon bűnbanda tagjai, amely feltételezések szerint kioltotta Zoran Djindjic szerbiai miniszterelnök életét.

A boszniai média kedden idézte a szarajevói rendőrség bizalmas jelentését, amely felhívta minden boszniai rendőrparancsnokság figyelmét arra, hogy a zimonyi klánként ismert bűnbanda szökésben lévő tagjai merényletre készülnek Dodik ellen. Draga Lukac, a boszniai titkosszolgálat helyettes igazgatója megerősítette, hogy a szakszolgálat ilyen értelmű jelentést kapott a szarajevói rendőrségtől, és vizsgálja az információk hitelességét. Ugyanezt mondta Stanislav Cado, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) rendőrminisztere is.

A titkos jelentésben az szerepel, hogy a merényletet Szarajevóban hajtanák végre, valószínűleg akkor, amikor Dodik felkeresi a nemzetközi közösség boszniai képviselőjének hivatalát. A bérgyilkosságot a zimonyi klán öt szökésben lévő tagja hajtaná végre – mindnyájukat körözi a szerbiai rendőrség a 2003. márciusában elkövetett Djindjic-merényletben való részvételük miatt.

A Dodik ellen készülő merénylet állítólag érdekeltségeiket féltő montenegrói és orosz üzletemberekkel, illetve politikusokkal hozható kapcsolatba, akik pénzmosással és más bűncselekményekkel foglalkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik