Nagyvilág

Újabb írót mentettek fel Törökországban

Egy török bíróság kedden felmentett egy írót, akit azzal vádoltak, hogy megsértette az ország alapítóját, amikor azt mondta, hogy Atatürknek női ruhába öltözve sikerült elkerülnie egy merényletet.

Ipek Calislar írót Mustafa Kemal Atatürk, a modern török állam alapítója a feleségéről szóló életrajzban írottak miatt vádolták az ország alapítójának megsértésével. Ugyanerre a törvényre hivatkozva korábban már tucatnyi írót, kiadót, ösztöndíjast és még az irodalmi Nobel-díjas Orhan Pamukot is megvádolták.

Törökországban Atatürk megsértése bűncselekménynek számít, akárcsak a Török Köztársaság vagy az ország nemzeti sajátosságainak megsértése. Az Európai Unió szerint ez és az ehhez hasonló törvények a szabad véleménynyilvánítást akadályozzák, és az ilyen törvényeket Ankarának meg kell változtatnia, ha az uniós csatlakozási feltételeknek eleget akar tenni.

Calislar ellen Törökországban azután emeltek vádat, hogy megjelent az állam alapítójának nagyra becsült feleségéről szóló életrajza (Latife Hanim című könyv), amelyben azt írta, hogy Atatürk csadorban, a muzulmán nők által hordott teljes alakot elfedő öltözetben menekült meg egy merénylet elől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik