Nagyvilág

Ellenzik a németek az unió további bővítését

Az év végi, brüsszeli felmérés rávilágított arra, hogy a tagállamok közül a németek ellenzik leginkább az Európai Unió további bővítését.

Berlini szakértők kedden az Eurobarométer felméréséből idézték azokat az adatokat, amelyek szerint a német állampolgárok 64 százaléka ellenzi a további bővítést, míg mindössze 30 százalékuk van azon a véleményen, hogy a kaput nyitva kell hagyni az új tagok előtt. A lakosság többsége osztja a konzervatív uniópártok, azaz a CDU és a CSU véleményét azzal kapcsolatban, hogy egyelőre le kell állni a további bővítéssel.

Az unió további bővítésével kapcsolatban egyébként megosztott maga a kormánykoalíció is. A konzervatívok elutasítóbb magatartásával szemben a koalíciós partner szociáldemokraták jóval nyitottabbak, így mindenekelőtt Törökország esélyeinek megítélésében is.


Újabb uniós rossz pont

Egy másik, Bécsben közzétett tanulmány is elmarasztalta a németeket, ami Berlinben szintén nem maradt figyelmen kívül. A fajüldözés és az idegenellenesség helyzetét vizsgáló európai intézet hagyományos beszámolójában – míg korábban a zsidók és a romák – ezúttal a muzulmánok helyzetével foglalkozott. Ezzel kapcsolatban Németország közepes bizonyítványt kapott, de figyelmet érdemlő volt a lakosság állásfoglalása a muzulmánokkal szemben.


A megkérdezettek 88 százaléka ugyanis felettébb bizalmatlannak bizonyult, s azt hangoztatta, hogy az országban élő muzulmánoknak „másként” kellene viselkedniük. A válaszadók 70 százaléka annak a nézetnek adott hangot, hogy könnyen konfliktusok adódhatnak abból, ha mélyen vallásos muzulmánok egy modern társadalomban telepednek le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik