Nagyvilág

Ismét egy asztalnál Phenján ügyében

Több mint egyéves szünetet követően a pekingi fővárosban hétfőn felújultak az Észak-Korea atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalások, amelyeken Phenjant nukleáris arzenáljának leszerelésére kívánják rávenni

A két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán képviselőinek részvételével zajló megbeszéléseken arról lesz szó, miként valósítsák meg azt a 2005 szeptemberében létrejött megállapodást, amelynek keretében Phenjan elvi ígéretet tett nukleáris arzenáljának leszerelésére, cserébe a többiek által felajánlott biztonsági garanciákért és gazdasági segítségért.

A hatoldalú tárgyalások helyi idő szerint hétfő reggel újultak fel a delegációvezetők beszédeivel, a hivatalos megnyitót délutánra tervezik.

Van mit megbeszélni

A tárgyalássorozat időtartamát előre nem határozták meg. A mostani az első tárgyalási forduló azóta, hogy Észak-Korea tavaly kivonult a megbeszélésekről, tiltakozásul amiatt, hogy az Egyesült Államok pénzmosás és pénzhamisítás vádjával pénzügyi szankciókat rendelt el ellene.

A hat ország képviselői szintén először ültek tárgyalóasztalhoz azóta, hogy Phenjan október elején kísérleti atomrobbantást hajtott végre, amellyel kiváltotta az egész világ elítélését, sőt büntetőintézkedéseket is elrendeltek vele szemben. A kísérleti robbantás megerősítette a másik öt ország szándékát Észak-Korea nukleáris leszerelésére.

Észak-Korea azzal a feltétellel volt hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz, ha ott a pénzügyi szankciókat is megbeszélik és rendezik. A tervek szerint az atomprogramról folytatandó megbeszélésekkel párhuzamosan a washingtoni külügyminisztérium képviselői külön tárgyalásokat folytatnak az észak-koreai illetékesekkel a büntetőintézkedésekről.

Nincs jó hangulat

Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes a tanácskozás kezdete előtt egy nappal Pekingben kijelentette: a résztvevők válaszúthoz érkeztek. “Vagy tovább megyünk a diplomácia útján, vagy pedig rátérünk egy jóval nehezebb útra, amely szankciókba torkollik, s ezek igazán fájdalmasak lesznek az (észak-koreai) gazdaság számára” – fogalmazott az amerikai politikus.

Az észak-koreai küldöttségvezető, Kim Kje Gvan úgy nyilatkozott, hogy nem derűlátó a megbeszélések sikerét illetően, mivel az Egyesült Államok – szerinte – továbbra sem változtatott Észak-Koreával szembeni ellenséges politikáján. Az észak-koreai küldöttséghez közelálló forrásból elmondták: Phenjan kész építő szellemben tárgyalni, ha Washington tanújelét adja annak, hogy kevésbé ellenségesen viszonyul az ázsiai országhoz.

Amennyiben a megbeszélések légköre kedvező lesz, a tárgyalások a karácsonyi ünnepek idején is folytatódhatnak majd, ám ha nem lesz előrelépés, két-három nap múlva akár félbe is szakadhatnak.

Phhenjan mindazonáltal a korábbinál engedékenyebb amerikai álláspontra számít, feltételezve, hogy az amerikai kormánynak szüksége van legalább valamilyen apró külpolitikai sikerre – főleg Washington Irak-politikájának nyilvánvaló kudarca és amiatt, hogy az iráni atomprogram ügyében nem sikerült előrelépést elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik