Nagyvilág

Ön is az “Év embere” a Time magazin szerint

"Te", az egész világra kiterjedő web-társadalom építője-fogyasztója lettél a Time "Év embere" 2006-ban - tudja meg az olvasó az amerikai magazin hétfőn utcára kerülő számának címlapjára pillantva. Nem ez az első eset, hogy nem konkrét személynek adja a magazin a díjat, 1957-ben például a magyar szabadságharcosok nyerték el a címet.

A Time idén is utolsó számában hirdette ki a hagyományosan az év végén adományozott címet. A címlap egy fehér színű számítógépes billentyűzetet, valamint egy lapos monitort ábrázol, amelynek tükrös felületében mindenki önmagát pillanthatja meg.

A hetilap 2006-ban nem egy konkrét személyiségnek, hanem “Neked”, a globális elektronikus hálózat, az internet tagjának ítélte oda a “díjat”, amelyet olyan – általában – emberek kapnak, akik a legnagyobb hatást gyakorolják a hetilap szerint az emberiség életére akár jó, akár rossz értelemben.

Mint a döntéshez kapcsolódó szerkesztőségi indoklásból kiderült, az idei cím mindenkinek jár, aki a XXI. század információs szupersztrádáját építi és működteti. Az év embere 2006-ban Te lettél, aki megteremtetted a wikipedia kozmikus tudástárát, az emberiség több millió csatornás közös videohálózatát, a youtube-ot vagy a myspace on-line metropoliszt. Te, aki az emberek közösségének és együttműködésének egy korábban soha nem látott szintjét hoztad létre, Te, az “új digitális demokrácia” polgára.

Richard Stengel vezető szerkesztő kifejtette: a világ 26 ismert közéleti személyiségét vették számba a cím jelöltjei között XVI. Benedek pápától kezdve Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőn át George Bush elnökig. A magazin úgy ítélte meg, ha egy személyt kellett volna kiválasztaniuk, akkor ebben az évben valószínűleg Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek járt volna a pálma. A Time azonban úgy döntött, megint szakít a hagyománnyal, és nem egy személyt “tüntet ki” a címmel.

A hetilap szerkesztőségi cikke szerint 2006-ban súlyos csapás érte a Thomas Carlyle skót filozófus nevéhez fűződő “nagy ember” teóriát, amely szerint a világ történelme nem más, mint a nagy emberek életrajza, vagyis néhány hatalmas és híres személyiség formálja az emberiség közös sorsát. Az interneten az történik, hogy a sokak kiragadják a hatalmat a kevesek kezéből, térítés nélkül segítenek egymáson, ami nemcsak a világot változtatja meg, de azt is, ahogyan ez a változás végbemegy.

Az új web arról szól, hogy milliók apró lépései összeadódnak, és együtt jelentős hatást gyakorolnak. A számítógépesek nyelvén web 2.0-ról lehetne beszélni, valójában azonban forradalomról megy végbe. Az egész Földre kiterjedő óriási társadalmi kísérlet történik, amely új nemzetközi egyetértésről szól, de nem a politikusok és nagy emberek, hanem a polgárok, az emberek között – írta a hetilap.

A Time, amely 1927 óta “osztja ki” a gyakran vitatott díjat – 1938-ban például Adolf Hitler, 1979-ben Khomeini ajatollah lett az év embere – nem első ízben tért el attól a tradíciótól, hogy nem konkrét személyt választ. A 25 év alatti fiatalok nemzedékét tüntették ki 1966-ban, az amerikai nők lettek az év emberei 1975-ben, és a számítógép került a címlapra 1982-ben. A magyar szabadságharcosok nyerték el a címet 1957-ben.

A Time díjazottja tavaly a világ leggazdagabb embere, a komputerzseni Bill Gates és felesége, valamint a U2 frontembere, Bono lett; jótékonysági tevékenységükkel, a szegénység visszaszorításáért, illetve az egészségügy előmozdításáért tett erőfeszítéseikkel érdemelték ki a címet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik