Nagyvilág

Megölt orosz újságírókra emlékeztek Moszkvában

Mintegy háromszázan emlékeztek meg Moszkvában Anna Politkovszkajáról és a többi kétszázhúsz újságíróról, akit a modern Oroszország másfél évtizede alatt megöltek, de a Kreml-bíráló résztvevők egy részét rohamrendőrök megakadályozták abban, hogy transzparenseiket kibontva vonulhassanak fel a belvárosban.

A vasárnapi megemlékezésen felolvasták mindazok nevét, akik orosz média képviseletében életüket vesztették az elmúlt 15 esztendőben, kétszázhuszonnegyedikként Anna Politkovszkajával zárva a gyászlistát. A résztvevők – köztük újságírók, emberjogvédők, Grigorij Javlinszkij, az apró szociálliberális Jabloko párt elnöke, valamint egyszerű moszkvaiak – virágokat helyeztek el, gyertyákat gyújtottak, és az áldozatok fényképeit hordozták az Új Puskin téren. A moszkvai újságírónőt, aki az egyik legélesebb bírálója volt az orosz elnöknek és tekintélyuralmi rendszerének, Vlagyimir Putyin 54. születésnapján gyilkolták meg.

A megemlékezés előtt rohamrendőrök mintegy ötven, Putyin rendszerét rendőrállamnak minősítő résztvevőt megakadályoztak abban, hogy az orosz újságíró szövetség székházától transzparenseiket kibontva vonulhassanak az Új Puskin térig. A városvezetés ugyanis a felvonulást – jogilag kétes módon – megtiltotta, és csak a megemlékező gyűlést engedélyezte, azt is korlátozott létszámmal, a tér szűkös befogadó képességére hivatkozva.

Végül a demonstrálók rendőri kísérettel, de egyszerű járókelőként gyalogoltak el a megemlékezésre, ahol végre feltárhatták felirataikat: “Putyin a terroristák árnyékszékbe fojtását ígérte – egész Oroszország válik árnyékszékké! Ki felel Politkovszkaja megöléséért? Elég az államhatalom hazugságaiból!” – hirdették egyes transzparensek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik