Nagyvilág

A török miniszterelnök szerint igazságtalan volt az EU

Nagyon igazságtalan döntést hozott az Európai Unió azzal, hogy felfüggesztette a kereskedelemmel összefüggő fejezetek tárgyalását a török csatlakozási tárgyalásokon - jelentette ki Ankarában Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, miután Tony Blairrel találkozott.

A brit miniszterelnökkel Erdogan arról beszélt tárgyalásuk után, hogy Törökország stratégiai elhelyezkedéséből fakadóan fontos tényező a Közel-Kelet stabilitásának megteremtésében, és jelentős szereplő Európa jövője szempontjából, aminek alátámasztására elég arra gondolni, hogy az ország éppen e térség és az öreg kontinens között van.

Az EU vezetői csütörtökön hagyták jóvá a török EU-csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztéséről szóló bizottsági javaslatot, aminek oka, hogy Törökország nem tartja be az EU tagállamaival kötött kereskedelmi megállapodásokat, pontosabban nem enged be az országba ciprusi (görög) hajókat és repülőgépeket.

Ankara ezt arra válaszul teszi, hogy az EU nem ismeri el a szigetország Törökország által megszállt északi részén egyoldalúan kikiáltott török köztársaságot, így közvetlen járatokat sem közlekedtet oda.

A sajtóértekezleten megkérdezték Blairt, hogy mi a véleménye erről, mire azt válaszolta, hogy szeretné, ha beindulnának a közvetlen járatok Ciprus északi részébe is, megvizsgálnák ennek lehetőségét a nemzetközi légiforgalmi szabályok szempontjából. A brit miniszterelnök közel-keleti körúton jár, Ankarából Kairóba utazik tovább szombaton.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik