Nagyvilág

Útlevélkényszer sújtja az amerikaiakat is

Míg jelenleg minden negyedik amerikainak van útlevele, ez az arány hamarosan a többszörösére nőhet. Januártól ugyanis szükségük lesz erre az okmányra a hazatéréshez azoknak is, akik olyan országba utaznak, mely a belépőktől nem kér útlevelet. Az érintett karibi országok masszázzsal és egyéb kedvezményekkel igyekeznek kompenzálni az útlevélkényszerből adódó kellemetlenségeket.

Hová, hányan

A tavaly útra kelt 28,8 millió amerikainak a háromnegyede pihenéssel múlatta a külföldön töltött napokat, a többiek üzleti úton vettek részt – derül ki az Egyesült Államok Utazás és Turizmusipari Hivatalának összefoglalójából. A szervezet szerint egy átlagos amerikai turista évente 2,7 utazás alatt 16 napot tölt külföldön, az üzleti úton lévők pedig 4,5 alkalommal 14 éjszakát. Az Expedia nevű, turisztikaiparral foglalkozó cég felmérése szerint a válaszadók 66 százaléka tudta, hol található a Trafalgar tér, bár közülük minden negyedik járt Londonban. Ha az Egyesült Államokon kívül utaznak, a férfiak átlagban 4,4, míg a nők 2,9 országot látogatnak meg.


2007. január 27-től a törvény előírásai szerint az Egyesült Államok polgárai csak érvényes útlevéllel térhetnek haza olyan országokból, ahova jelenleg útlevél nélkül is utazhatnak Ezek közé tartozik Kanada és Mexikó, valamint a karibi térség legtöbb állama. A törvény a Nyugati Félteke Utazási Kezdeményezésnek nevezett törvénycsomag része, s legfőbb célja, hogy megerősítse a határok védelmét és egységes, biztonságos és a Belbiztonsági Hivatalnak is megfelelő dokumentumokkal könnyen és gyorsan ellenőrizhetővé tegye az utasokat.

Eddig jogosítvánnyal, születési anyakönyvi kivonattal és személyi igazolvánnyal is át lehetett lépni a határt, ezen szigorít az új szabályozás – mely egyelőre csak a légi forgalomra vonatkozik. 2008-tól viszont a közúti határátkeléshez is kötelező lesz felmutatni az útlevelet, 2009-től pedig a hajóutakra is kiterjed a törvény hatálya. Mivel jelenleg az amerikai népesség egynegyedének van csak útlevele, az amerikai útlevéliroda létszámbővítéssel készül a növekvő igények kielégítésére.

Masszázs és akciók

A változtatás az utazni vágyó amerikaiakon túl igen érzékenyen érinti az említett régiók országait is, hiszen az előrejelzések arról számolnak be, hogy egyes amerikai légitársaságok tizedével csökkentik a térségbe induló járataik számát. Érthető tehát, hogy a karibi szigeteken attól tartanak a turizmusból élők, hogy az új szabályozással jelentősen visszaesik az Amerikából érkező forgalom, márpedig ez adja a szigetek bevételének legnagyobb részét – Aruba látogatóinak 74, a Bahama-szigetek turistáinak pedig 85 százaléka amerikai állampolgár.

A World Travel and Tourism Council egy tanulmánya szerint a térség 2,6 milliárd dollár bevételtől eshet el, és 188 ezer munkahely kerül veszélybe. Hogy ez ne történjen meg, a karibi szállodák új módszerekkel próbálkoznak. A Bahamákon például 100 dollárt jóváírnak annak, aki most igényel új útlevelet, St. Kittsen 20 százalék kedvezményt kapnak a vendégek bizonyos helyeken, Arubán pedig féláron lehet autót bérelni. Hasonló akciókon gondolkoznak Jamaikán és a Dominikai Köztársaságban is, St. Lucian pedig állják az új útlevél költségeit, plusz félórás masszázzsal és koktéllal kedveskednek néhány szállodában.

Újra jönnek


Európa éppen túljutott azon a hullámvölgyön, ami elé a karibi térség néz. Az Európai Utazási Bizottság elemzése szerint az utóbbi évek jelentős visszaesésének legfontosabb oka a „szeptember 11. szindróma”, vagyis a repüléstől való félelem, valamint az Egyesült Államokban élők gazdasági nehézségei. Ez a két tényező mind a tengerentúli, külföldi, mind a belföldi utazási kedvet csökkentette. Az amerikai légitársaságok pedig átlagosan 15 százalékkal csökkentették járataik számát, de 2001 szeptembere és decembere – tehát közvetlenül 9/11 után – a becslések szerint 32 százalékkal esett vissza az Európába látogató amerikaiak száma.

2002-ben az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának adatai szerint 10.7 millió amerikai jött Európába, 12 százalékkal kevesebb, mint 2001-ben, és 18,5 százalékkal kevesebb, mint 2000-ben. Tavalyra azonban nagyrészt visszatért az utazási kedv, és 12,7 millió idelátogató amerikaival 2000 óta a legjobb évet zárta az európai turistaipar.

A külföldre irányuló amerikai turizmus számokban

Bár a statisztikai elemzések legtöbbször általánosságban szólnak az amerikaiak utazási szokásairól, az egyes régiók között óriásiak a különbségek. A keleti part északi részén él az összes útlevéllel rendelkező közel egyharmada, miközben a nyugati partról kevesebb, mint egynegyedük indul útnak, a délkeleti államokból pedig 15 százalék. A teljes amerikai utazóközönség 21 százaléka New York államban él, és egyedül New York City 15 százalékát adja a tengeren túlra indulóknak. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a New York-iak 38 százaléka rendelkezik érvényes útlevéllel, ami az országos aránynak közel másfélszerese.

A tengerentúl mindössze hét százalék azoknak az aránya, akik háromnál több országban jártak életükben. Nem meglepő, hogy a legnépszerűbb célpont a két szárazföldi szomszéd, Kanada (66 százalék) és Mexikó (58 százalék), őket követi Európa, azon belül is a Brit-szigetek, Az öreg kontinensre látogató amerikaiak harmada fordul meg Londonban, Nagy-Britannia után pedig Franciaország, Olaszország és Németország következik az európai országok népszerűségi ranglistáján. Európa után a következő legnépszerűbb célpont a karibi térség, ahol 2005-ben az Egyesült Államokat elhagyó minden ötödik amerikai megfordult – ők azok, akik a jövőben csak útlevéllel térhetnek haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik