Nagyvilág

RMDSZ: szlovák mintára szorítják ki a magyarságot

Az erdélyi magyarságot szlovák mintára ki akarják szorítani a politikai életből, ebben a titkosszolgálatok tevékeny szerepet vállalnak, a magyar közösség pedig csak összefogással védekezhet e jelenség ellen - hangzott el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szövetségi Képviselőinek Tanácsának (SZKT) szombati marosvásárhelyi ülésén.

Borbély László területrendezési és középítkeztetési miniszter szenvedélyes hangú felszólalásában úgy fogalmazott: a román közéletben egyeseket zavar, hogy az RMDSZ megerősödött, és olykor képes érvényesíteni akaratát a román parlamentben és kormányban. Különösen kikelt az ellen, hogy a román sajtó – főleg a televízióadók – egyrészt “személyiségeket kreálnak” a politikában, másrészt pedig bemocskolnak embereket, akikről “valaki valamit mondott valamikor”, s ez elég a lejáratásukhoz.

A miniszter tűrhetetlennek minősítette, hogy titkos ügyészi vizsgálatok közben a román sajtóban nap mint nap jelennek meg ügyészségi jegyzőkönyvek, nem tudni, kinek a “jóvoltából”. Borbély szerint egyes erők így akarják megfélemlíteni az embereket. A magyarság szerinte csak összefogással, egységben védekezhet e jelenség ellen.

Lakatos Péter, az RMDSZ Bihar megyei elnöke a titkosszolgálatok tevékenységét bírálta, hangoztatva: ezek a szervek a “zavarosban halásznak”, az igazságszolgáltatás pedig a mindenkori hatalomnak próbál megfelelni. Kónya-Hamar Sándor európai parlamenti megfigyelő a szlovákiai “Fico-modell” romániai megvalósításának a veszélyét idézte fel.

Eckstein-Kovács Péter szenátor határozottan állította, hogy a legutóbbi lejáratási kampánynak a célja az erdélyi magyarság kiszorítása a politikai életből. Nem csupán a “kémügyben” mindenféle bizonyíték és büntetőeljárás híján, sajtó révén hírbe hozott Nagy Zsolt miniszter ügyére utalt, hanem például arra is, hogy a Securitate Irattárát Vizsgáló (átvilágító) Bizottság (CNSAS) nemrég többször is összemosta az egykori megfigyelteket és besúgókat, előszeretettel “szedve elő” RMDSZ-es politikusokat. A titkosszolgálatok “vastagon beavatkoznak” – hangsúlyozta a szenátor, aki szerint ezzel akarják előre befolyásolni az igazságszolgáltatást.

Verestóy Attila szenátor, a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság alelnöke elmondta: bizonyos szervezetten kidolgozott forgatókönyvekre a parlamenti testületeknek nincs rálátásuk, ezeket a terveket általában “hátsó műhelyekben” alkotják meg. Szerinte azért juthattak idáig a dolgok, mert a romániai magyarság a megosztottság látszatát nyújtotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik